Hrvatska predlaže UN-u posebnu brigu o energiji i vodi

UJEDINJENI narodi bi posebnu brigu trebali posvetiti energiji i vodi u okviru održivog razvoja, rekao je u ponedjeljak u New Yorku hrvatski ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević.

U sjedištu UN-a u New Yorku u ponedjeljak je započelo 11. zasjedanje Povjerenstva za održivi razvoj, pomoćnog tijela UN-ovog Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), i središnjeg tijela Svjetske organizacije za održivi razvoj.

"Poseban naglasak treba staviti na vodu i energiju jer se njima nigdje drugdje ne bavi cjelovito", rekao je Kovačević, koji na zasjedanju Povjerenstva predvodi hrvatsko izaslanstvo.

Govoreći o provedbi zaključaka summita o održivom razvoju održanom u Johannesburgu prošlog rujna, Kovačević je također naglasio važnost borbe protiv siromaštva, te zaštite prirodnih resursa kao osnove ekonomskog i socijalnog razvitka.

Ovo dvotjedno zasjedanje Povjerenstva je prvo nakon summita u Johannesburgu, gdje su šefovi država i vlada, medu kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, odlučili da Povjerenstvo bude središnje tijelo za pitanje održivog razvoja u sustavu UN-a. Ovo zasjedanje će odlučivati o budućem programu rada i organizaciji Povjerenstva, kako bi se omogućilo učinkovito i usklađeno provođenje zaključaka o održivom razvoju iz Johannesburga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je predložio da se uvedu jedinstveni pokazatelji koji bi se koristili u procjeni napretka u provedbi ciljeva iz Johannesburga.

Govoreći o hrvatskim nastojanjima, on je rekao kako je Hrvatska formirala Nacionalni odbor koji treba pripremiti Nacionalnu strategiju održivog razvitka i nadzirati njegovu provedbu.

Kovačević će u utorak supredsjedati ministarskim okruglim stolom na kojem će se raspravljati o zaštiti i upravljanju osnovnim prirodnim resursima na kojima se temelji ekonomski i socijalni razvoj.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara