Hrvatska se mora usredotočiti na mogući početak pregovora o pristupu EU-u

HRVATSKA se ne bi trebala fiksirati na mogući datum pristupa Europskoj uniji, već se početi pripremati za mogući početak pregovora s EU-om, rekao je u razgovoru za berlinski "Die Welt", povjerenik EU-a za proširenje Guenter Verheugen.

"Savjetujem Hrvatima da se ne fiksiraju na mogući datum pristupa već da se pripreme za prvi korak, naime, za mogući početak pregovora", rekao je Verheugen za "Die Welt", dodajući da EU ne namjerava sastaviti novu skupinu za pristup, "koju bi činile Bugarska, Rumunjska i Hrvatska".

"Među zemljama zapadnog Balkana, kojima smo svima otvorili daleku perspektivu pristupa EU-u, Hrvatska je naizgledniji kandidat", objašnjava povjerenik EU-a za proširenje u odgovoru na pitanje hoće li se nakon pristupa Bugarske i Rumunjske svaka zemlja sama boriti za ulazak u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Turske, "pritisak izvana - odakle god on dolazio - mogao bi biti krajnje kontraproduktivan, čak opasan", upozorava Verheugen u osvrtu na sugestije SAD-a da Ankara bude primljena u Uniju iz strateških razloga.

Ulazak Turske u Uniju zahtijevao bi "razuman neto-transfer" kako bi se Ankari pomoglo da iskoristi svoj golemi gospodarski potencijal ali i određene prilagodbe u EU-u, "koje u sadašnjem krugu proširenja, na žalost, nisu bile moguće: riječ je o temeljitoj reformi dva najveća bloka izdvajanja, o poljoprivrednoj i strukturnoj politici".

Ipak, pristup Turske bio bi i u našem interesu, "to je ulaganje u našu vlastitu budućnost", zaključuje povjerenik Verheugen u razgovoru za "Die Welt".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara