Hrvatska se zalaže za jačanje UN-a

HRVATSKA se zalaže za jačanje i reformu Ujedinjenih naroda (UN) kako bi mogla odgovoriti na izazove vremena poput terorizma i iskorjenjivanja siromaštva u svijetu, rekao je u ponedjeljak hrvatski predstavnik pri UN-u Vladimir Drobnjak.

Govoreći na plenarnom zasjedanju Opće skupštine UN-a Drobnjak je kazao kako se UN u protekloj godini suočio s izazovima na području mira i sigurnosti, s ratom u Iraku koji je uzdrmao same temelje svjetske organizacije "stavivši na kušnju neka od njenih temeljnih načela".

"Ako smo nešto vrijedno naučili iz toga, to je da moramo djelovati učinkovito i brzo kako bi ojačali našu organizaciju", rekao je Drobnjak Općoj skupštini.

Pritom se založio za reformu rada glavnih tijela Ujedinjenih naroda i njihovih međusobnih odnosa, posebice Vijeća sigurnosti.

Da je možda došlo vrijeme za radikalnu reorganizaciju UN-a, uključujući i prestrojavanje glavnih tijela i jačanje uloge Opće skupštine, ustvrdio je nedavno glavni tajnik UN-a Kofi Annan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drobnjak je upozorivši na opasnost koju oružje masovnog uništavanja predstavlja svijetu, rekao kako Hrvatska dijeli zabrinutost da nuklearno, biološko ili kemijsko oružje mogu upotrijebiti države ili drugi akteri.

Drobnjak je također rekao kako Hrvatska smatra da je potrebno

ostvariti veći napredak i u razoružanju konvencionalnog oružja budući da ono u nekim dijelovima svijeta predstavlja jednako veliku prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Kao hrvatski predstavnik pri UN-u, Drobnjak je podržao provedbu Milenijske deklaracije, kojom se do 2015. planira za dvostruko smanjiti svjetsko siromaštvo.

Veleposlanik Drobnjak će o provedbi milenijskih ciljeva UN-a govoriti i Drugom Odboru 58. zasjedanja Opće skupštine UN-a koji se bavi ekonomskim, financijskim i razvojnim pitanjima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara