Hrvatska zadovoljna zaključcima sastanka Jadransko-jonske inicijative

Hrvatsko izaslanstvo zadovoljno je zaključcima s današnjeg sastanka zemalja Jadranskojonske inicijative, održanog na Brdu kod Kranja, u Sloveniji kao zemlji koja u ovoj godini predsjedava tom inicijativom, doznaje se od predstavnika izaslanstva koje je prisustvovalo tom sastanku.

Kako je izjavio dr. Roko Andričević, pomoćnik ministra za okoliš i prostorno uređenje, na sastanku je bilo riječi o više zanimljivih i korisnih inicijativa potaknutih na ministarskom sastanku u Zadru u lipnju ove godine, a u zaključcima je izbjegnuta osuda odluke Hrvatskog sabora o proglašenju zone u Jadranu.

Ministri i šefovi izaslanstva podržali su implementaciju jadranskog akcijskog plana, zacrtanog u Zadru, koji već rezultira nekim uspjesima. Sve te mjere odnose se na multidisciplinarnu i multisektorsku zaštitu mora i priobalja u skladu sa svjetskim summitom o održivom razvoju u Johannesburgu 2002. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zemlje sudionice sastanka (izostala je Albanija koja se opravdala zbog nedolaska svojih predstavnika) u zaključcima sastanka složile su se da je zbog specifičnosti i krhke ekološke ravnoteže u Jadranskom i Jonskom moru potrebna "aktivna suradnja" kao uvjet za održivi razvoj i tog morsko-obalnog područja, te su pozvali na "multilateralni dijalog s ciljem zaštite i upravljanja zajedničkih ekosistema". U tom su smislu, naglašeno je na sastanku, potrebne prave i usklađene akcije, a ne jednostrani potezi.

Slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Kopač rekao je nakon sastanka da će Slovenija do iduće godine u potpunosti dovršiti pilot-program akcija spašavanja na moru u slučaju pomorskih nesreća. Spomenuti program, koji se odnosi na sjeverni Jadran, mogao bi se onda, dodao je Kopač, proširiti na cijelo Jadransko-jonsko-područje i dobiti pomoć europskih fondova u okviru "twinning-programa", odnosno kao program prijenosa iskustava na druge države.

Kopač je također naglasio da Slovenija, kao zemlja koja trenutačno predsjedava inicijativi, priprema i plan integralnog upravljanja priobaljem, u skladu s Barcelonskom konvencijom UN-a, koji se temelji na iskustvima upravljanja njenom obalom, a mogao bi se proširiti i na druge države. Slovenski je ministar također rekao da se s time slažu i druge države-sudionici u inicijativi i snažno podržavaju tu ideju.

Kopač je iznio i ideju da zemlje Jadransko-jonske inicijative podrže prijedlog da se cijeli Jadran zbog, kako je naglasio, međusobne blizine teritorijalnih mora različitih država na njegovoj obali, tretira kao "jedinstveno vodeno tijelo (vodeni korpus)" u skladu s europskom direktivom o vodama. U tom će smislu, naglasio je, Italija i Slovenija u Europskoj uniji pokrenuti inicijativu o formiranju posebnog jadranskog fonda usmjerenog u financiranje implementiranja odredaba europske direktive o vodama na Jadransko more. Kopač je također naglasio da su u Jadranu potrebni multilateralni i multidisciplinarni pristupi ekološkoj zaštiti a ne, kako je rekao, jednostrani potezi koji ekološkom sustavu poput Jadranskog mogu škoditi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara