Hrvatski mediji krše UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta

Hrvatski mediji krše UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta
MEDIJI su dali veliki doprinos razotkrivanju brojnih slučajeva nasilja nad djecom, ali su u više navrata prekršili zakone kojima se štiti njihova privatnost i intima, stoji u apelu "Zaštita prava, interesa i dobrobiti djece prilikom medijskog izvješćivanja javnosti", koji su prošlog tjedna Hrvatskom novinarskom društvu (HND) zajednički uputile potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić i pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko.

Istodobno je na adresu HND-a stigao i Obvezatni naputak o postupanju u predmetima kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika - zaštita privatnosti maloljetnih oštećenika, koji je potpisao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Bajić ističe da je UN-ov Odbor za prava djeteta ustanovio da hrvatski mediji ne poštuju Konvenciju o pravima djeteta, odnosno Odbor je hrvatskom izaslanstvu pri UN "izrazio zabrinutost" zbog medijskog kršenja "prava djeteta na privatnost".

U naputku se podsjeća da članak 16. Konvencije, kao i hrvatsko zakonodavstvo, štite dijete od miješanja u njegovu privatnost, obitelj, dom ili dopisivanje, te njegovu čast i ugled.

Štoviše, u komentaru Zakona o sudovima za mladež pravni stručnjaci Franjo Hirjan i Mladen Singer kažu da je u postupku pred maloljetničkim sudovima zabranjeno ne samo objavljivanje imena maloljetnika, nego i podataka na osnovu kojih bi se maloljetnika moglo identificirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Vijeća časti HND-a Gordana Grbić izjavila je da pojedini novinari koji pišu o maloljetnicima sustavno krše Zakon o medijima i Kodeks časti HND-a.

Mišljenja je da dio novinara takve profesionalne pogreške čini vođen senzacionalizmom, a dio iz neznanja. Podsjetila da je izdavačka agencija HND-a PressData 2003., uz pomoć kanadske vlade i organizacije IREX, tiskala vodič za novinare Melanije Grgić "Djeca i mladež u kaznenom postupku".

Naputak Državnog odvjetništva uslijedio je nakon što je UN-ov Odbor za prava djeteta preporučio Hrvatskoj da "poduzme potrebne mjere kako bi osigurala da mediji u potpunosti poštuju pravo privatnosti djeteta", a iz njega slijedi da bi se nesavjesni novinari i mediji uskoro mogli naći na meti policije i sudova.

Jadranka Kosor, Dorica Nikolić i Ljubica Matijević Vrsaljko istaknule su važnost medija u promicanju prava djeteta, izvješćivanju javnosti o kršenju prava djece te podizanju svijesti o zaštiti prava, interesa i dobrobiti djece, ali zahtijevaju da se zaštita privatnosti i intime djece i mladeži uskladi s pravom javnosti na informaciju.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara