HSLS od HNB-a traži povlačenje odluke o ograničavanju štednje u inozemstvu

HSLS-ovi zastupnici u Saboru Jadranko Mijalić i Mario Kovač zatražili su danas od Hrvatske narodne banke (HNB) da povuče odluku kojim se ograničava štednja građana u inozemstvu, prije njenog stupanja na snagu.

HSLS-ovci su, na današnjoj konferenciji za novinare, istaknuli kako su, nakon donošenja novoga Zakona o deviznom poslovanju, očekivali liberalniji stav HNB-a prema štednji građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, središnja je banka, pod utjecajem velikih stranih poslovnih banaka, odlučile onemogućiti štednju fizičkih osoba u inozemstvu. Time je građanima onemogućeno i da potrošačke kredite podižu izvan zemlje, pod znatno povoljnijim uvjetima, i uz dva do tri puta nižu kamatu, tvrde HSLS-ovci.

Mario Kovač smatra da će nova odluka HNB-a destimulirati strana ulaganja, budući da će, po njegovom tumačenju, potencijalni ulagači, koji bi u Hrvatskoj boravili više od šest mjeseci, morati zatvoriti sve račune u inozemstvu, a sav novac prenijeti u hrvatske banke.

Riječ je o nespretnoj, nepromišljenoj i protuustavnoj odluci, koja neće polučiti ništa dobro, a građanima i investitorima će odaslati lošu poruku, rekao je Kovač, tražeći od HNB-a da se odluka povuče prije objavljivanja u Narodnim novinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara