HSLS: Testiranje testom MMPI-2 je nova trauma stradalnika Domovinskog rata

PREDSJEDNIK Hrvatsko socijalno- liberalne stranke (HSLS) Dražen Budiša rekao je danas da je testiranje američkim testom MMPI-2 nova trauma stradalnika Domovinskog rata i metoda kojom branitelji s dijagnozom PTSP-a ponovo postaju žrtve.

Ako se nastavi praksa obaveznog, masovnog i kolektivnog testiranja hrvatskih branitelja tim testom, tretirat ćemo to kao jedan od poteza Ministarstva branitelja i vlasti kojim se reviktimiziraju žrtve Domovinskog rata, rekao je Budiša na konferenciji za novinare HSLS-a. Smatra da su te metode izraz kontinuiranog negativnog odnosa Ministarstva prema hrvatskim braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha testiranja tim spornim testom u biti je administrativno smanjivanje broja hrvatskih ratnih vojnih invalida s dijagnozom PTSP-a, rekao je prosvjedujući da se unaprijed odredi broj onih koji mogu doći u kategoriju bolesnika s takvim simptomima. Podsjetio je da je i Hrvatsko psihološko društvo (HPD) ocijenilo kako je tijekom testiranja testom MMPI-2 bilo profesionalnih propusta, te se zauzelo za pojedinačno i neobavezno testiranje. Odbio je ocjene da je polemika oko testa MMPI-2, politička manipulacija problematike hrvatskih branitelja koji boluju od PTSP-a, jer je jedan od kritičara testa psihijatar Herman Vukušić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a. Nije sporan test MMPI-2, već je problem u svrsi i načinu njegove primjene koji je dekretom proglašen testom koji će odrediti tko je bolestan, a tko ne, rekao je Vukušić. Kada kažete ljudima koji su više puta bili u bolnici, koji su digli ruku na sebe i koji su prošli razne testove, da to moraju ponovo kako bi dokazali svoju bolest, onda se može shvatiti kakav je to retraumatizirajući učinak na njih, naglasio je Vukušić.

Kao glavni problem oko primjene testa MMPI-2, naveo je članove Stručnog savjeta Ministarstva branitelja, psihologe Zvonimira Knezovića i Tomislava Bunjevca, koji su, rekao je, pogrešno savjetovali ministra branitelja Ivicu Pančića da je korištenje tog testa korisno. Tim su ljudima prije nekoliko godina plaćeni veliki iznosi za psihološka istraživanja braniteljske populacije, a rezultate nikad nismo vidjeli, naveo je Vukušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara