HSS traži poništenju odluke o prodaji "Sunčanog Hvara"

HSS traži poništenju odluke o prodaji "Sunčanog Hvara"
PREDSJEDNIŠTVO Hrvatske seljačke stranke (HSS) zatražilo je od Vlade i HFPa da se utvrdi odgovornost u vezi s odlukom o prodaji većinskog paketa dionica ´Sunčanog Hvara´ slovenskim ´Termama Čatež´ i, ako se utvrdi, da se opozove v.d. predsjednik HFP-a Krešimir Starčević i ministrica turizma Pave ŽupanRusković, izjavio je večeras novinarima predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić.

Ocijenio je kako je izvješće o ponudama za prodaju ´Sunčanog Hvara´, koje je izradio HFP, i koje je Upravnom odboru Fonda bila osnova da Vladi predloži da se to poduzeće proda ´Termama Čatež´, bilo nepotpuno, tendenciozno, a možda i politički dirigirano.

HSS je ustrajao u zahtjevu da Vlada poništi odluku o prodaji hvarskoga hotelskog poduzeća, da ne prihvati ni jednu od ponuda, da sve vrati u HFP te da se prodaja ponovno razmotri tek po novom privatizacijskom modelu, o kojem se nedavno dogovorila vladajuća koalicija.

HSS će o svojem statusu u koaliciji odlučiti kad se Vlada, koalicijski partneri i HFP očituju o tim zahtjevima, rekao je Tomčić, dodavši: ´Nije nas strah bilo čega.´ Pri tomu nije odredio rok očitovanja partnera.

Predsjednik HSS-a naglasio je kako zabrinjava politička upornost premijera Ivice Račana i potpredsjednika Vlade Slavka Linića da se ´Sunčani Hvar´ proda ´Termama Čatež´, iako je, tvrdi, ´jasno da to nije najpovoljnija ponuda´. Ocijenio je da se u koaliciji predaleko otišlo u diskrecijskim pravima, što HSS smatra nezdravim i neodrživim i za koaliciju i za državu. HSS traži redefiniranje odnosa u vladajućoj ´petorici´ i uspostavu povjerenja. Najavio je kako će partnerima predložiti da se ubuduće svi sastanci održavaju u nazočnosti novinara.

Oštre zahtjeve HSS-a Tomčić tumači ozbiljnim sumnjama da je HFP-ovo izvješće o ponudama za ´Sunčani Hvar´ bilo nepotpuno i tendenciozno, a možda i politički dirigirano.

Kaže da u dokumentaciji nedostaje ključan dokument iz poslovnog plana ´Terma Čatež´ - plan ulaganja u objekte, što je bio i razlog privatizacije hvarskog poduzeća. U HSS-u pretpostavljaju da je taj dokument namjerno izostavljen, jer je iz njega vidljivo da je Kompasova ponuda bila povoljnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomčić napominje da HSS ne zagovara sklapanje ugovora s Kompasom, već nastoji pokazati da su se ponude loše procijenile u nakani da ´Sunčani Hvar´ dobiju ´Terme Čatež´.

HSS drži da zabrinjava i vlasnička struktura te slovenske tvrtke jer je nesumnjivo da u njoj ima udjele i nova Ljubljanska banka koja hrvatskim štedišama duguje 300 milijuna eura. Tomčić zato od Vlade traži da zauzme stajalište kako oni koji duguju Hrvatskoj ne mogu sudjelovati u privatizaciji njezinih poduzeća.

Iznio je i podatak koji je, kaže, dobio danas, po kojem za dio objekata ´Sunčanog Hvara´ postoji sudska odluka o privremenoj zabrani raspolaganja. ´Zašto su HFP i Vlada zanemarili tu činjenicu ne znam´, rekao je Tomčić.

Za predsjednika HSS-a potpuno je neprihvatljivo da će prijeporna pitanja u vezi s prodajom ´Sunčanog Hvara´ biti raščišćena prije nego se sklopi ugovor o prodaji s ´Termama Čatež´. ´To bi značilo neposlovnost, pogodovanje Termama Čatež i najobičnije krivotvorenje natječaja´, ocijenio je Tomčić.

Komentirajući izjavu ministrice turizma Pave Župan-Rusković da su HSS-ove reakcije političke igre, Tomčić je rekao da ´političke igre nema pravo komentirati osoba koja pred Hvaranima zaniječe činjenicu da ´Terme Čatež´ tek u petoj godini, i to u dvjema marinama, što nije bio predmet natječaja, planiraju uložiti 31 milijun eura´.

Tomčić je novinarima rekao da ima dopis, ne precizirajući tko je njegov autor, u kojem se upozorava na prekršaje što su se dogodili u Sloveniji, i u kojima su hrvatski građani oštećeni za 200 milijuna kanadskih dolara. Tomčić nije iznosio pojedinosti tog dopisa, samo je rekao da je dopis dostavljen i na adrese predsjednika hrvatske države i Vlade te glavnoga državnog odvjetnika.

´Tu stvar glavni državni odvjetnik treba što hitnije raščistiti´, izjavio je predsjednik HSS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara