HSU zadovoljan rezultatima sporazuma s HDZ-om

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izrazio je danas zadovoljstvo što je Vlada u prvih stotinu dana ispunila sve što je dogovoreno sporazumom između HDZ-a i HSU-a, no istodobno je kritizirao Vladu jer dosad nije pokrenula nikakve aktivnosti za razvoj gospodarstva, o čemu ovisi i rast mirovina.

Nakon što je u prvoj fazi ostvarivanja sporazuma između HDZ-a i HSU-a u mirovinu uključen dodatak od 100 kuna i šest posto, promijenjena formula za usklađivanje i povećan neoporezivi dio mirovina, te izmijenjeni cenzusi za oslobađanje od plaćanja participacije u zdravstvu, u drugoj fazi slijedi izrada zakona o povratu duga umirovljenicima koji treba biti gotov do kraja lipnja, rekao je Jordan na konferenciji za novinare.

Kazao je kako se s premijerom Ivom Sanaderom dogovorio da se za izradu zakona o provedbi odluke Ustavnog suda iz 1998. godine imenuje povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Vlade i umirovljenika.

"Zakon mora biti donesen do 30. lipnja, nakon čega bi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) trebao izračunati pojedinačni dug svakog umirovljenika i izdati mu rješenje. Tek tada ćemo znati ukupni dug, čiji bi se prvi dio mogao umirovljenicima početi vraćati u 2005. godini", ističe predsjednik HSU-a.

Dodao je kako bi u ovoj godini trebalo obaviti reviziju cjelokupnog mirovinskog sustava, budući da je postojeći sustav katastrofalan i izaziva revolt kod budućih umirovljenika, jer su iz godine u godinu nove mirovine sve manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zbog primjene postojećeg zakona ispada da što duže radiš dobiješ manju mirovinu". Tako je moguće da, primjerice, prosvjetni radnik s plaćom od 5.200 kuna za isti radni staž prije četiri godine dobije mirovinu od 2.556 kuna, a ove godine svega 1.640 kuna.

Vlada bi ovih dana trebala imenovati novo Upravnog vijeće HZMO-a u kojemu će umirovljenici umjesto jednog dobiti tri predstavnika, a po prijedlogu HSU-a to bi trebali biti Ivan Nahtigal iz Sindikata umirovljenika, Vladimir Lokmer iz Matice umirovljenika i Željko Šenter iz HSU-a.

HSU će pokrenuti pitanje odgovornosti sadašnjeg ravnatelja HZMO-a Srećka Vukovića jer je, na temelju presuda Upravnog suda o potrebi izračuna duga, HZMO izdavao umirovljenicima rješenja u kojima se tvrdi da nema duga.

Jordan drži kako u središnjoj službi HZMO-a postoje pojedinci koji, prilagođavajući se različitim političkih strukturama, opstruiraju sudska rješenja i nastojanja umirovljenika.

HSU je nezadovoljan dosadašnjom gospodarskom politikom Vlade, jer u prava tri mjeseca nije učinila ništa na njegovu razvoju.

"Bez gospodarskog razvoja nema naših mirovina i zato ćemo izaći s nekim programima za koje ćemo tražiti konsenzus bilo koje parlamentarne stranke, jer mi nismo u koaliciji s HDZ-om", najavio je Jordan ocjenivši da Vlada nema dugoročnu strategiju razvoja gospodarstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara