HUS: Moguća opasnost od istjecanja amonijaka iz hladnjače poduzeća "Lipovac" u Borincima

Povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Vukovarskosrijemsku županiju Nikola Kaselj upozorio je danas javnost na moguću ekološku opasnost ako istekne amonijak iz hladnjače u krugu poduzeća "Lipovac" d.d. poslovne jedinice za proizvodnju voća "Borinci" kod Vinkovaca.

Podsjetio je da je hladnjača bez stručnog nadzora već dva dana, od 1. kolovoza, kad su šezdesetorici radnika te poslovne jednice istekli ugovori o radu.

U rashladnom sustavu hladnjače nalazi se 10 tona amonijaka i njegovo istjecanje moglo bi izazvati ekološku katastrofu, rekao je županijski povjerenik HUS-a, podsjetivši da je hladnjača od grada Vinkovaca udaljena tek nekoliko kilometara.

Tvornica za preradu voća u "Borincima" od 1. travnja 2002. u vlasništvu je poduzeća "Lipovac" d.d.,, koje radnicima duguje neisplaćene plaće za sedam zadnjih mjeseci. Zbog toga su radnici do sada nekoliko puta obustavljali proizvodnju i prijetili isključenjem hladnjače, u kojoj se, po procjenama, nalazi smrznuta roba vrijedna oko 10 milijuna kuna.

Uključivo 31. srpnja radnicima su istekli ugovori o radu te se prijavljuju na Zavod za zapošljavanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik HUS-a za Vukovarsko-srijemsku županiju Nikola Kaselj ističe kako se među radnicima, kojima je istekao ugovor o radu, nalaze i strojari koji su do sada održavali hladnjaču, i koji više nemaju, kako je rekao, pravo pristupa u poduzeće. Također je podsjetio kako je polovicom svibnja u "Lipovcu" d.d. pokrenut predstečajni postupak.

Župan Nikola Šafer poslao je danas pismo predsjedniku Uprave poduzeća Hrvatku Šimuniću i predstečajnoj upraviteljici Nadi Gagro, u kojem traži da se što hitnije očituju o mjerama koje kane poduzeti kako bi hladnjača u "Borincima" bila pod stručnim nadzorom.

"Kao župan i predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite obvezan sam učiniti sve kako bi se izbjegla svaka opasnost za sigurnost građana", izjavio je za Hinu župan Šafer.

(Hina) xžd ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara