ICTY: Ponovljen zahtjev za privremeno oslobađanje Paška Ljubičića

U POSTUPKU Haškog suda (ICTY) protiv Paška Ljubičića, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO-a u Operativnoj zoni Srednja Bosna optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima, u petak je održana statusna konferencija na kojoj je ponovljen zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

"Primarni zahtjev je da se pusti na slobodu do početka suđenja pritvorenik s najdužim stažem u predraspravnoj fazi. Ako se to ne usvoji, tražimo promjenu uvjeta pritvora, odnosno da mu se odobri kućni pritvor u Mostaru", kazao je Ljubičićev branitelj Tomislav Jonjić.

Predraspravni sudac Amin el Mahdi naložio je predmetnom tužitelju Marcu Harmonu da se do utorka pismeno očituje o zahtjevu obrane.

Na sjednici ni optužba ni obrana nisu pokrenuli nikavo pitanje vezano uz pripreme suđenja, a sudac El Mahdi nije spomenuo mogući datum početka suđenja, iako je Ljubičić u pritvoru ICTY-a već tri i pol godine, od 21. studenoga 2001., te je za sada haški pritvorenik koji najdulje čeka suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubičićev zahtjev za puštanje iz pritvora nije riješen od rujna 2004. godine, kazao je odvjetnik Jonjić.

U izmijenjenoj optužnici od 8. travnja 2002. Ljubičića (39) se tereti po zapovjednoj odgovornosti u 15 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, prisilnog preseljavanja stanovništva, napada na civile, bezobzirnog razaranja, uništenja vjerskih objekata te pljačke javne i privatne imovine počinjenih protiv Bošnjaka na teritoriju općina Vitez i Busovača od siječnja do srpnja 1993. godine, tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba u BiH.

Središnja točka njegove optužnice je napad HVO-a na selo Ahmići, kod Viteza 16. travnja 1993., kada je ubijeno više od 100 Bošnjaka.

U optužnici se navodi da je "Ljubičić svojim podređenima priopćio zapovjed da sve vojno sposobne Muslimane treba ubiti, a civile istjerati". Također ga se tereti za udio u planiranju vojne operacije te za izravno sudjelovanje u napadu na Ahmiće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara