ICTY: VJ 1993. godine djelovala u istočnoj BiH

U NASTAVKU suđenja Slobodanu Miloševiću, svjedok B1804, prvotno časnik JNA a od 15. lipnja 1992. pripadnik Vojske republike srpske (VRS), potvrdio je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) da je cijelo vrijeme rata u BiH dobivao plaću od 30. Kadrovskog centra u Beogradu jer je, kako se izrazio, postojala "administrativno-financijska veza VRS-a i VJ", potvrdivši također i djelovanje VJ na istočno bosanskom bojištu 1993.

Prilikom protuispitivanja djelomično zaštićenog svjedoka, Milošević nije opovrgao njegovu tvrdnju ali je ustrajao na tumačenju da su brojnim časnicima VRS-a obitelji bile zbrinute u SR Jugoslaviji, te se radilo o "socijalnom zbrinjavanju"

Na pitanje Miloševića da li su u vojnim operacijama u istočnoj BiH u razdoblju zauzimanja Srebrenice sudjelovale postrojbe VJ ili posebne jedinice srbijanskog MUP-a, svjedok je odgovorio da nema takva saznanja, ali da on nije bio "časnik sa širokim poljem djelovanja".

Iznio je, međutim, podatak da je u srebreničkom kraju, VJ "1993. godine pomogla VRS u izvršenju nekih zadataka" u okolici Bratunca i Skelana.

"Vojska Jugoslavije nam je pomogla da zadatke izvršimo puno brže, skratili su nam operacije za dva do tri dana", rekao je svjedok 1804.

Milošević je želio znati da li je naredba o pomoći u, kako je rekao, "par malih akcija" došla od samog vojnog vrha ili se radilo o solidarnosti lokalnih zapovjednika na terenu, no svjedok nije znao reći na kojoj je razini to bilo dogovoreno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušavajući utvrditi vezu između VRS i VJ, tužiteljstvo je od svjedoka saznalo da je u njegovoj jedinici, u istom statusu bilo između 15 i 22 časnika i dočasnika, zavisno od vremenskog razdoblja, a na pitanje da li bi njegova jedinica mogla opstati bez tog časničkog kadra, kojeg je financirala Vojska Jugoslavije, rekao je: "Ne, niti jedna vojna jedinica ne može opstati bez svojih časnika". Na upit da li se i nakon stavljanja pod operativno zapovjedništvo VRS smatrao pripadnikom Vojske Jugoslavije odgovorio je potvrdno.

Iako je svjedok kazao da, koliko je njemu poznato, ni srbijanski MUP niti jedinice VJ nisu sudjelovale u borbama u BiH, potvrdio je prisutnost Arkana i njegovih srbijanskih paravojnih jedinica na Manjači i Ključu u rujnu 1995. Na pitanje tužitelja tko mu je bio potpora i da li zna tko ih je financirao, svjedok je odgovorio da to ne može sa sigurnošću tvrditi ali je vladalo uvriježeno mišljenje da su Arkanovci "produžena ruka MUP-a Srbije".

"Vjerojatno ih je MUP financirao, na ovaj ili onaj način", rekao je svjedok.

Govoreći o stanju u Zvorniku i okolici 1992. godine, Milošević ga je upitao da li mu je poznato djelovanje muslimanskih skupina, poput "Boraca za vjeru" i "Džamijskih golubova", i da li je srpsko stanovništvo imalo razloga biti zabrinuto. Svjedok je rekao da mu je iz obavještajnih podataka što su ih redovito primali bilo poznato formiranje tih paravojnih formacija kao i sličnih formacija u Srbiji. Srpsko stanovništvo je imalo razloga za zabrinutost....no i srbijanske "Bele orlove" i "Žućinu jedinicu" je bilo teško kontrolirati i te su jedinice počinile zločine nad muslimanima, rekao je svjedok, na što mu je Milošević odgovorio da je počiniteljima suđeno u Šapcu.

Milošević je podsjetio da je u Srbiji, zbog zločina u Srebrenici, suđeno Draženu Erdemoviću prema kojemu je ICTY, međutim, pokazao blagonaklonost. Milošević je rekao da mu nije poznato zbog čega je to učinjeno.

Prema odluci suca i preporuci kardiologa, suđenje Miloševiću će se u četvrtak odvijati prema prijašnjem rasporedu, tj. do 14 sati a ne do 16, 45 kako je prethodno dogovoreno. Sljedeći tjedan će se nastaviti cjelodnevno suđenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara