ICTY: Žalbeno vijeće vratilo optužbu za genocid Brđaninu

ŽALBENO vijeće Haškog suda (ICTY) poništilo je prvostupanjsku odluku o oslobađanju bosanskog Srbina Radoslava Brđanina optužbe za genocid i ponovo uvelo tu inkriminaciju u optužnicu, objavio je ovoga tjedna ICTY.

Prihvaćajući žalbu tužitelja, žalbeno vijeće je utvrdilo da se "odluka raspravnog vijeća da oslobodi Radoslava Brđanina optužbe po točki 1. optužnice, za genocid, u kontekstu udruženog zločinačkog pothvata, poništava i ta točka ponovno uvodi".

Sudac Mohamed Shahabuddeen toj je odluci priložio izdvojeno mišljenje.

Radoslav Brđanin (56), optužen je u 12 točaka za genocid, pomaganje u genocidu, zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teška kršenja Ženevskih konvencija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici, Brđanin je "igrao vodeću ulogu u kampanji etničkog čišćenja" u sjevernom dijelu današnje Republike Srpske, kod preuzimanja vlasti u ruke SDS-a, potom na položaju u Skupštini općina Bosanske krajine, a od svibnja 1993. kao predsjednik kriznog stožera "Autonomne regije Krajina".

SFOR ga je uhitio 6. srpnja 1999., a na prvom stupanju pred ICTY 12. srpnja 1999. izjasnio se da nije kriv po svim točkama optužnice.

Suđenje u predmetu Brđanin i Talić počelo je 23. siječnja 2002. izvođenjem dokaza optužbe, a obrana je počela izvoditi dokaze 14. listopada 2003. Raspravno vijeće je 28. studenoga 2003. prihvatilo prijedlog o oslobađanju od optužbe za genocid.

Drugooptuženi Momir Talić je 20. rujna 2002. privremeno pušten na slobodu zbog zdravstvenih razloga, a 28. svibnja 2003. umro je u Beogradu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara