IKA - Biskup Bogović: "Obveza je Vlade podržati traženje objektivne istine"

Gospićkosenjski biskup Mile Bogović dao je izjavu za Informativnu katoličku agenciju (IKA) u povodu uklanjanja spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću u Svetom Roku i u Slunju, a izjavu IKA večeras prenosi u cijelosti.

"Vlada je donijela političku odluku da se u Svetom Roku ukloni javni spomen na Svetoročanina Milu Budaka.

Razumljiv je to potez nakon svega onoga što je u javnosti plasirano o tom čovjeku i na koji je način to spomen obilježje podignuto. Bilo bi loše kad bi netko tu opravdanu odluku Vlade uzeo kao izliku za rušenje drugih spomenika ljudima koji također nisu bez krivice.

Ako bismo tražili da oni kojima je podignut spomenik budu bez svake ljage, porušili bismo glavninu naših spomenika. Pogotovo se treba čuvati jačanja povijesne memorije koja nam ometa normalan suživot s drugima i drukčijima", ističe u svojoj izjavi biskup Bogović.

Također dodaje kako "formulacije koje se stavljaju u usta Mile Budaka protiv Srba, trebamo svi odbaciti i osuditi, i to ne samo deklarativno nego se zdušno boriti da Hrvat i Srbin ne trebaju bježati ni preko Save ni preko Drine, da jedni za druge ne pripremaju ni 'vrbe' ni 'salate', bez obzira jesu li baš ti izrazi izabrani zbog dobre rime ili zbog zlih namjera.

U ovom slučaju bilo je onih koji su nametali onu istinu koja je donesena 1945. i 1946. . Oni ne dopuštaju preispitivanje onda donesene istine, a za odbijanje toga preispitivanja donose samo političke razloge, a ne etičke i moralne. Oni su se dobrim dijelom dali prepoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bilo je, također, glasova koji su išli za tim da se ta istina u svim svojim dijelovima odbaci, što također ne može proći.

Na sreću sve se više javljaju oni koji ne traže ništa drugo nego da se krene prema traženju objektivne istine, da se odbaci ono loše, a da se spasi ono dobro, bez obzira s koje strane dolazi.

Moralna je obveza Vlade da podrži tu liniju, da stvara preduvjete kako bi se u ovoj zemlji moglo otvoreno govoriti ne samo o onome što je politički oportuno nego i ono i onako kako je stvarno bilo, to jest da se pravnoj i povijesnoj struci prepusti ono što im je vlastito.

Neki postupci političara Mile Budaka zacijelo nisu bili ispravni i trebamo ih svi odbaciti. No jednako tako ne smijemo reći da je u njegovom životnom djelu sve bilo loše, i da su i postupci prema njemu, i za života, i prigodom prijekog suđenja, a također i u nedavnoj diskusiji, bili ispravni.

Slučaj podizanja spomenika Mili Budaku i njegovo uklanjanje zgoda su da okrenemo novu, pravedniju i istinitiju stranicu naše zbilje", navod u svojoj izjavi gospićko-senjski biskup Mile Bogović

(Hina) xpp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara