Irački susjedi traže snažniju ulogu UN-a

IRAK i njegovih šest susjeda zatražili su u nedjelju na završetku summita u Kuvajtu da Ujedinjeni narodi dobiju središnju ulogu u poslijeratnom Iraku te da nadgledaju izbore i prijenos vlasti na Iračane.

U završnome priopćenju nakon dvodnevnoga sastanka na vrhu sudionici tvrde da je nužno eliminirati "s iračkoga teritorija sve terorističke i druge naoružane skupine koje predstavljaju opasnost za susjedne zemlje".

Promatrači kažu da se to odnosi na protuameričke borce u Iraku, među ostalima i na gerilce iz mreže Al Qaede pod vodstvom Osame bin Ladena koje službeni Washington smatra odgovornima na napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deseci naoružanih ljudi u subotu su napali položaje iračkih snaga sigurnosti u Falluji, bacali minobacačke granate i ručne bombe i ubili 22 osobe, među njima i 14 policajaca. Bio je to još jedan u nizu napada na snage ključne za prijenos vlasti u Iraku, a kao što je najčešće slučaj s takvim napadima, ne zna se tko iza njega stoji.

Sjedinjene Države tvrde da je Al Qaeda umiješana u mnoge napade.

Irački susjedi u priopćenju ponovno naglašavaju "važnost jačanja uloge UN-a da bi (ta organizacija) mogla preuzeti odgovornost u Iraku u prijelaznom razdoblju".

Prema priopćenju, ta odgovornost podrazumijeva "pripremu terena za što brže povlačenje okupacijskih snaga i pružanje savjeta i stručne pomoći u formuliranju ustava i održavanju izbora te pomoć u prijenosu vlasti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara