Istraživanje: Desnoj koaliciji 42 posto glasova, lijevoj 37

Istraživanje: Desnoj koaliciji 42 posto glasova, lijevoj 37

REZULTATI najnovijeg istraživanja koje je za IRI provela agencija Puls pokazuju da će predstojeći izbori biti vrlo neizvjesni. Vladajuća koalicija i oporba stoje vrlo izjednačeno; desni blok dobiva 71 saborski mandat, a lijevi 69 mandata.

Istraživanje pod nazivom "Analiza stavova i preferencije birača u Republici Hrvatskoj" proveo je Međunarodni republikanski institut (IRI) u razdoblju od 8 do 29 rujna. Istraživanje je provedeno na uzorku od četiri tisuće ispitanika, tako da je u svakoj županiji obuhvaćeno po 400 ispitanika.

Istraživanje javnog mijenja pokazalo je da bi, ako bi se izbori proveli u ovom trenutku, najveći postotak glasova (28 posto) dobio HDZ. Na drugom je mjestu SDP s 18 posto, treći je HSS s 11 posto, četvrta je koalicija DC/HSLS s devet posto, HNS je peti s 8 posto te šesti HSP s 5 posto glasova. Za ostale stranke glasalo bi 12 posto ispitanika, dok je 9 posto neodlučnih.

Moguća desna koalicija (HDZ, DC/HSLS i HSP) prema Pulsovom istraživanje dobila bi 42 posto glasova, dok bi moguća lijeva koalicija (SDP, HSS i HNS) dobila 37 posto glasova.

Po rezultatima Pulsova istraživanja, za ukupnog pobjednika predstojećih izbora bit će ključni glasovi nacionalnih manjina i dijaspore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54 posto ispitanika izjavilo da će sigurno izaći na izbore, dok je 25 posto ispitanika navelo da će to vjerojatno to učiniti.

Na pitanje je li vaš životni standard bolji, jednak ili lošiji u odnosu na 2000., 16 posto ispitanih izjasnilo se da živi bolje, 38 posto ima isti standard, a 45 posto lošiji. 27 posto ispitanih vjeruje da će nakon izbora živjeti bolje, a da će živjeti lošije vjeruje 13 posto. Bolju gospodarsku situaciju očekuje 37 posto, a lošiju 17 posto sudionika istraživanja.

Za ispitanike najveći problem je nezaposlenost  (67 posto), gospodarstvo (28 posto) te životni standard (24 posto).

Najmanje uspješni ministri u 2002. godini su Vladimir Strugar, Božidar Pankretić, Andro Vlahušić i Davorko Vidović. Najuspješnji su Radimir Čačić, Pave Župan-Rusković i Tonino Picula. Kada je riječ o političarima, najpopularniji je Stjepan Mesić, potom slijede Zlatko Tomčić, Mate Granić, dok četvrto mjesto dijele Ivica Račan i Ivo Sanader.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara