Italija: Ratifikacija SSP-a pomaknuta iz "tehničkih", a ne iz "političkih" razloga

Italija: Ratifikacija SSP-a pomaknuta iz "tehničkih", a ne iz "političkih" razloga
RATIFIKACIJA Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije u talijanskom parlamentu odgođena je iz "tehničkih, a ne političkih razloga", rekao je u utorak zastupnik Giovanni Deodato.

Deodato je član Komisije za vanjsku politiku u Zastupničkom domu talijanskog parlamenta, koji je nakon rasprava u sedam komisija pripremio izvješće za plenarnu sjednicu o zakonu za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ne postoje razlozi, osim normalnih tehničkih koji se odnose na rad Parlamenta, zbog kojih se ratifikacija SSP-a trenutno ne nalazi na dnevnom redu Zastupničkog doma", rekao je Deodato.

Riječ je o "tehničkim", a ne "političkim" pitanjima zbog kojih je ratifikacija pomaknuta, dodao je Deodato odgovarajući na zastupničko pitanje zbog čega ratifikacije više nema na dnevnom redu, iako se tamo nalazila dva dana.

Deodato je rekao da će ratifikacija SSP-a biti ponovno stavljena na dnevni red u "najskorije vrijeme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tršćanski list Il Picolo objavio je da je ratifikaciju zaustavio potpredsjednik vlade Gianfranco Fini, vođa Nacionalnog saveza, zbog istupa predsjednika HSP-a o Ante Đapića na saborskoj raspravi o proračunu. HSP je podnio amadman da se odvoje sredstva za isplatu hrvatskog duga Italiji po Osimskim sporazumima i Rimskim ugovorima za imovinu talijanskih optanata u hrvatskom dijelu nekadašnje Zone B Slobodnog Teritorija Trsta. Prema tom izvoru, problem je Đapićevu obrazloženju da se isplatom toga duga zatvaraju vrata bilo kakvoj materijalnoj restituticiji te imovine.

Kada je 8. ožujka otvorena rasprava o ratifikaciji na dnevnom redu je bilo i još nekih dokumenata koje je parlament trebao ratificirati, primjerice ugovori s Čileom, Zambijom itd. Neki od tih ugovora ratificirani su tek 16. ožujka.

Podtajnik ministarstva vanjskih poslova Roberto Antonione rekao je u ime talijanske vlade na otvaranju rasprave 8. ožujka da "Italija u potpunosti podupire i nastavit će to činiti u budućnosti reformističke napore Zagreba i njegova progresivnog približavanja europskim strukturama", te da "talijanska ratifikacija sporazuma predstavlja, u toj optici, konkretno priznanje pozitivnim rezultatima koje je postigao Zagreb na političkom, institucionalnom i ekonomskom planu".

Potporu ratifikaciji dala je i oporba te predsjednik Komisije za vanjsku politiku Gustavo Selva, koji je rekao da je ratifikacija potrebna stepenica za "ulazak Hrvatske u EU i mi ćemo u pozitivnim duhom razmotriti i to pitanje". Gustavo Selva je član Nacionalnog saveza, potpredsjednika vlade Gianfranca Finija.

Hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević rekao je u srijedu da nema pokazatelja koji bi naveli na zaključak da je talijanska vlada ili neka koalicijska stranka u njoj zatražila povlačenje ratifikacije s dnevnog reda Zastupničkog doma.

Senat, gornji dom parlamenta, ratificirao je SSP u ljeto prošle godine. U općem dnevnom redu za rad Zastupničkog doma u mjesecu ožujku još uvijek stoji ratifikacija SSP-a Hrvatske i EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara