Ivanov: Rat u Iraku imat će trajne posljedice za odnose Rusije i SAD-a

"VELIKA pogreška", koju su Sjedinjene Države počinile pokretanjem rata u Iraku imat će "trajne posljedice" po ruskoameričke odnose, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u razgovoru objavljenom u četvrtak u Moskvi.

"Problem iračkog oružja za masovno uništenje mogao je biti riješen političkim i mirnim putem, jer su postojali svi uvjeti. Pokretanje rata zato je bila velika pogreška", rekao je Ivanov.

"Iako danas surađujemo na tom pitanju i sa Sjedinjenim Državama, takvi događaji ne mogu se brzo zaboraviti", rekao je.

U intervjuu za arapsku televizijsku postaju al-Arabiju od 20. veljače, Ivanov je ustvrdio da se situacija u Iraku i cijeloj regiji pogoršala upravo zbog rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je rusko stajalište da bi Iraku trebalo vratiti suverenost što je prije moguće i u taj proces uključiti Ujedinjene narode.

Naglasio je da su Libija i Iran primjer da i politička sredstva mogu biti učinkovita.

Govoreći o Siriji, koju SAD optužuje da podržava terorizam, Ivanov je kazao kako se mir i stabilnost u regiji mogu postići samo dijalogom na koji je, koliko je Moskvi poznato, Damask spreman.

Što se tiče izraelsko-palestinskog sukoba, Ivanov je ponovio da se o miru na Bliskom istoku ne može govoriti bez osnuta palestinske države, "opravdane i s povijesnog i s pravnog stajališta".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara