Izaslanstvo parlamentarne skupštine NATO-a zadovoljno provedbom reformi u Hrvatskoj

HRVATSKA vlada odlučno provodi reforme potrebne za ulazak zemlje u punopravno članstvo Europske unije i NATO-a, ocijenio je u četvrtak u Zagrebu Vahit Erdem, predsjednik Pododbora za sigurnost i obrambene sposobnosti Parlamentarne skupštine NATO-a.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine NATO-a, predvođeno Erdemom, u sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj upoznalo se s napretkom zemlje postignutim u preustroju oružanih snaga, uspostavi demokratske kontrole nad sigurnosnim službama, borbi protiv terorizma i sigurnosti u regiji.

Na temelju dobivenih informacija, Pododbor će pripremiti izvješće koje će biti podneseno na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a.

"Stekli smo dojam da je hrvatska Vlada vrlo odlučna provesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo u NATO-u i Europskoj uniji", rekao je Erdem novinarima prije odlaska iz Zagreba.

Erdem je ocijenio da je Hrvatska postigla "veliki napredak" u unutarnjim reformama i preustroju Oružanih snaga kako bi bile kompatibilne NATO-u.

Izrazio je i zadovoljstvo suradnjom Hrvatske sa susjednim zemljama, kao i podacima o povratku izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Erdem je ocijenio da se rješavanje pitanja povratka izbjeglica, jedan od ključnih političkih kriterija za ulazak RH u euroatlantske integracije, "kreće u pravom smjeru" te je izrazio nadu da će ono uskoro biti riješeno.

Za odnose Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) Erdem je također kazao da se "dobro odvijaju i kreću u pozitivnom smjeru".

Govoreći o lipanjskom summitu NATO-a u Istanbulu, kazao je kako očekuje da će summit usvojiti deklaraciju u kojoj će potvrditi politiku otvorenih vrata Saveza i u kojoj će Hrvatska, kao "vodeći kandidat", "imati svoje mjesto".

Erdem je naglasio da članstvo Hrvatske u NATO-u nije važno samo s hrvatskog stajališta, nego i sa stajališta NATO-a zbog važne uloge koju Hrvatska igra u sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Objasnio je da je Sjevernoatlantski savez i dalje relevantan i potreban, osobito nakon terorističkih napada 11. rujna i pojave novih prijetnji svjetskoj sigurnosti koje su, zbog svoje nepredvidivosti, mnogo ozbiljnije nego prijašnje.

Tijekom boravka u Hrvatskoj, izaslanstvo Parlamentarne skupštine NATO-a razgovaralo je s premijerom Ivom Sanaderom, ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom, ministrom obrane Berislavom Rončevićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH, generalom zbora Josipom Lucićem, te predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

Izaslanstvo je posjetilo također Centar za simulacije Hrvatske vojske, a u Karlovcu im je demonstrirana obuka vojnih postrojba za mirovne misije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara