izaslanstvo parlamentarne skupštine oess-a u sisku, sunji...

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine OESSa danas je u sklopu boravka u Hrvatskoj posjetilo Koordinacijski centar OESSa u Sisku te sunjsko, kostajničko i petrinjsko područje.

S predstavnicima Centra, lokalne uprave i samouprave te s povratnicima i naseljenim Hrvatima iz BiH razgovarali su o uvjetima života na tim u ratu stradalim područjima, obnovi porušenih kuća, povratu imovine i uspostavi povjerenja među stanovništvom. U pratnji izaslanstva bili su predstojnik Vladina Ureda za suradnju s OESS-om Tomislav Vidošević i voditelj Regionalnog ureda OESS-a u Sisku Rikardo Marelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O povratku izbjeglih, povratu imovine i ljudskim pravima na području ureda OESS-a u Pakracu, Karlovcu, Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici, koji djeluju pri Centru, članove izaslanstva izvijestili su voditelj Centra Michael Dreneau i voditelji područnih ureda Guy Bransby, Andrey Kandybko, Jean Pierre Golubic i Bogdan Kantorski.

Predstavnici lokalnih vlasti izvijestili su izaslanstvo o velikom napretku u povratku izbjeglih i povratu njihove imovine te su upozorili na teškoće u smještaju oko 18.000 naseljenih Hrvata iz BiH. Više od 90 posto bosanskih Hrvata u Sisačko-moslavačkoj županiji u anketama koje su provodile njihove udruge očitovalo se da želi ostati i živjeti na tim područjima i u Hrvatskoj. Istaknuto je da država treba poduprijeti njihov smještaj u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara