Izišao novi broj "Jezika - časopisa za kulturu hrvatskoga književnog jezika"

Kad je počeo izlaziti časopis Jezik vremena su bila teška, a pritisci golemi, treba se samo prisjetiti da se Radio Zagreb uključivao u program Radio Beograda svaki dan u 22 sata i sve do kraja pedesetih godina prenosio njihove Vesti, istaknuo je Mladen Jonke na proslavi pedesete godišnjice izlaženja časopisa "Jezik" koji u novom broju objavljuje govore sudionika proslave održane potkraj prošle godine u Zagrebu.

Uvodni tekst o 50 godišta časopisa Jezik napisala je osječka urednica u tom časopisu Sanda Ham, a govore objavljuju predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul, sin Ljudevita Jonkea Mladen Jonke i jezikoslovci Radoslav Katičić, Ivo Škarić, Stjepan Babić i Milan Moguš.

Petar Šimunović je napisao posmrtno slovo nedavno preminulom hrvatskom filologu Valentinu Putancu, Sanda Ham piše o sudbini riječi "pelud", a Lana Hudaček o nedosljednosti u leksičkom i gramatičkom normiranju na primjeru dvojba u riječi "alabasterni" i "alabastreni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U rubrici Pitanja i odgovori Stjepan Babić odgovara što je to "otražak" i je li pravilnije "pritoka" ili "pritok".

"Jezik - časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika" izdaju u sunakladništvu Hrvatsko filološko društvo i Školska knjiga.

(Hina) xmk yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara