Izvršni odbor HZSN-a osudio novi ispad Zdravka Mamića

NAKON još jednog neprimjerenog verbalnog napada na sportskog novinara Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) poslao je danas otvoreno pismo predsjedniku NK "Dinamo" Mirku Barišiću u kojem stoji:

"Nakon još jednog grubog, uvredljivog i bezobraznog verbalnog napada Vašeg izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića na sportskog novinara, djelatnika Hrvatske radio televizije i člana Hrvatskoga zbora sportskih novinara Željka Velu, zabrane ulaska na gradski (!) stadion i uskraćivanja ustavnoga prava na rad, članovi Izvršnog odbora Hrvatskog zbora sportskih novinara (IO HZSN) jednoglasno su odlučili oštro i javno prosvjedovati.

Duboko cijeneći Vašu poziciju u NK "Dinamo", poštujući tradiciju kluba i uvažavajući pravo svakog sportskog kolektiva na nezadovoljstvo novinarskim izvještavanjem, nakon analize konkretnog slučaja ipak smo se odlučili na ovaj korak, tražeći Vašu maksimalnu moguću pomoć i razumijevanje. Zdravku Mamiću, naime, to nije prvi, a onda vjerojatno niti zadnji ovakav ispad. Unatoč ne tako davnom izravnom razgovoru s članovima IO HZSN u kojem je tema bila vrlo slična, a tada povod još i pokušaj fizičkog obračuna s novinarom, cijela se priča - s istim akterom - ponovila.

Hrvatski zbor sportskih novinara nije udruga koja bi mogla, a niti to želi, svojim članovima određivati kakve će tekstove pisati i kakvu će uređivačku politiku voditi. Međutim, slijedeći tradiciju vlastitog djelovanja unatrag gotovo 60 godina postojanja, te koristeći se iskustvima kolega iz drugih zemalja, Izvršni odbor HZSN-a odlučio je:

1. preporučiti svim svojim članovima potpuno zanemarivanje i ignoriranje lika i djela Zdravka Mamića u budućnosti, u svim vidovima izvještavanja o NK "Dinamo", što su neki već i učinili,
Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. od Vas, gospodine Barišiću, tražimo da ubuduće spriječite ovakvu drsku samovolju člana kluba čiji ste Vi predsjednik,

3. podržati Sportski program HTV-a u svim odlukama vezanim uz određivanje reportera za utakmice u kojima igra NK "Dinamo", pa i bojkot istih ako do toga dođe,

4. upoznati Međunarodnu udrugu sportskih novinara (AIPS) s nastalim problemom,

5. obavjestiti nadležna tijela u UEFA i FIFA o ponašanju Zdravka Mamića, uz predočenje kopija svih novinskih članaka u kojima se govori o nasilničkom djelovanju u sportu i izvan njega izvršnog dopredsjednika NK "Dinamo".

Uz najdublje žaljenje što je povod ovog pisma i za Vas i za nas iznimno neugodan, želim Vam puno sportske sreće kao predsjedniku kluba koji je jedan od predstavnika hrvatskog sporta na međunarodnoj sceni", stoji u otvorenom pismu predsjedniku Dinama Mirku Barišiću kojeg je u ime Izvršnog odbora HZSN-a potpisao predsjednik HZSN-a Jura Ozmec.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara