JANAF: Sadašnja uprava odbacila koncepciju u kojoj je bio Jukos

VODITELJ JANAF-ova Odjela za odnose s javnošću Jakov Despot izjavio je da je "sadašnja Uprava JANAF-a još početkom 2001. neprihvatiljivim ocijenila prijašnje koncepcije ostvarenja projekta Družba Adria, po kojima bi u taj projekt izravno bila uključena ruska naftna kompanija Jukos te je predložila novu koncepciju koju je odobrio Nadzorni odbor JANAF-a".

Prekjučer je u Rusiji uhićen predsjednik Uprave naftne kompanije "Jukos" Mihail Hodorkovski kojega tamošnje državno tužiteljstvo sumnjiči za nekoliko kažnjivih djela, a u jučerašnjem priopćenju udruge "Eko Kvarner" iz Omišlja tvrtka Jukos dovodi se u vezu s projektom Družba Adria.

U izjavi za Hinu o navodnim poslovnim vezama JANAF-a i Jukosa

Despot je rekao kako "po prihvaćenom konceptu projekta, Hrvatska i JANAF u projekt Družba Adria ulaze posve samostalno, a ugovori se potpisuju s ovlaštenim transportnim kompanijama zemalja sudionica projekta, a ne s naftnim kompanijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima, "to potvrđuje međuvladin sporazum o suradnji na provedbi projekta integracije naftovoda Družba Adria, koji je potpisan u prosincu 2002. u Zagrebu. U tom je sporazumu definirano da su za ostvarenje projekta Družba Adria odgovorne i ovlaštene transportne kompanije zemalja sudionica projekta te da će se transport nafte odvijati po načelu jednake dostupnosti za sve naftne kompanije u Ruskoj Federaciji", rekao je Despot.

Projektom Družba Adria predviđa se transport nafte s ruskih naftnih polja naftovodom do teminala u Omišlju gdje bi se nafta ukrcavala na tankere i odvozila. U projekt su uključene Ruska Federacija, Bjelorusija, Ukrajina, Slovačka, Mađarska i Hrvatska te ovlaštene tvrtke za transport nafte tih zemalja.

Uhićenog predsjednika Uprave naftne kompanije "Jukos" Mihaila Hodorkovskog državno tužiteljstvo sumnjiči za nekoliko kažnjivih djela, među ostalim, i za krađu, neizvršavanje sudskih odluka, neplaćanje poreza i nesavjesno poslovanje. Osim Hodorkovskog u zatvoru se nalazi još nekoliko vodećih ljudi "Jukosa".

Udruga "Eko Kvarnera" iz Omišlja tvrtku "Jukos" dovodi u vezu s projektom Družba Adria te navodi da je uhićenje Hodorkovskog "velik udarac tom projektu". U priopćenju stoji da "iako JANAF od početka istrage protiv Jukosa odbacuje povezanost s osumnjičenim naftnim oligarsima, dokumentacija iz 2000. i 2001. pokazuje da je Jukos bio vitalno zainteresiran za projekt Družba Adria i cijelo vrijeme stajao iza njega."

Despot se očitovao i o navodima u nekim medijima o koroziji na spremnicima nafte u Omišlju, kazavši da su "spremnici ispravni i od njih ne prijeti opasnost za okoliš". "Nedostaci koji su u veljači ove godine utvrđeni inspekcijskim pregledom nisu utjecali na sigurnost skladištenja i transporta nafte i većinom su otklonjeni", kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara