Juncker: Ne može se o Brexitu pregovarati u mračnim prostorima, mi određujemo dnevni red

Juncker: Ne može se o Brexitu pregovarati u mračnim prostorima, mi određujemo dnevni red

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Veliku Britaniju da što prije iznese svoje stajalište o izlasku iz EU-a te demantirao glasine da je bolestan i da bi mogao odstupiti, koje sve češće kruže nakon britanskog referenduma.

Juncker je u svom obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta, koji su se okupili u utorak na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu posvećenoj ishodu britanskog referenduma, istaknuo da se protivi neformalnim pregovorima o izlasku Velike Britanije prije nego što započnu službeni pregovori.

Britanska strana dala je do znanaja da bi htjela neformalno pregovorati o uvjetima izlaska i okviru za nove odnose s EU-om i prije nego što započnu službeni pregovori, koji se trebaju održati unutar roka od dvije godine od dana podnošenja službene obavjesti o napuštanju.

Juncker žali zbog ishoda referenduma

"Ti neformalni pregovori ne mogu se odvijati u mračnim prostorima. Mi određujemo dnevni red", rekao je Juncker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Juncker je izrazio žaljenje zbog ishoda britanskog referenduma i istaknuo da EU i bez nje mora nastaviti dalje.

"EU je izgubila krilo, ali naš let se nastavlja. To nije let u nepoznato, nego prema cilju koji je zapisan u ugovorima", rekao je Juncker.

 Osvrnuo se i na sve češće glasine u medijima da bi on zbog zdravstvenog stanja mogao podnijeti ostavku.

 "Nisam ni umoran ni bolestan kako pišu njemačke novine. Ja ostajem ono što jesam  - borit ću se do posljednjeg dah za ujedinjenu Europu", rekao je Juncker.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara