Jurić i Kunst u Splitu o ZOR-u

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Davor Jurić i Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst te predstavnici drugih sindikata danas su Splitu ponovili stavove vezane uz promjene Zakona o radu o neprihvatljivosti otkaznih rokova od samo dva mjeseca, otpremnina koje se trostruko smanjuju, uvođenja rada na određeno vrijeme, veće nezaštićenosti radnika kod malih poslodavaca

Sindikalni čelnici ne prihvaćaju ni tezu da su u Hrvatskoj radnička prava veća nego u Europi, jer veća su samo, kako su rekli, u usporedbi s Albanijom, Bugarskom ili Rumunjskom.

Vlada ne bi smjela, kako su izjavili, radnicima nametati tranzicijske standarde, već one koji su na snazi u razvijenim europskim zemljama. Netočne su također i tvrdnje da velika radnička prava loše utječu na proizvodnju ili nezaposlenost, rekli su Kunst i Jurić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Kunst posebno je naglasio kako se s Vladom nije uspjelo pronaći zajednički jezik, pa je odluka o novom zakonu prebačena na Sabor. Klubovi zastupnika u načelu podržavaju sindikate, ali pravo stanje stvari vidjet će se tijekom saborske rasprave, kazao je.

Jurić, između ostalog istakao kako su sindikati zajednički izradili radničku rezoluciju koja se ne odnosi samo na Zakon o radu, već predstavlja paket radno-socijalnih zakona koji će biti ishodište sindikalnih stavova i aktivnosti.

Najavili su da će prvi svehrvatski sindikalni sabor 27. veljače u Zagrebu okupiti 1600 sudionika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara