Kacin: Slovenija već 50 godina ima izlaz u međunarodne vode

PREDSJEDNIK vanjskopolitičkog odbora slovensko parlamenta Jelko Kacin izjavio je u ponedjeljak da Slovenija već 50 godina ima obalu, more i izlaz u međunarodne vode.

Kako je prenijela slovenska tiskovna agencija STA, Kacin je na konferenciji za tisak svoje stranke, liberalnih demokrata (LDS), podsjetio da je Slovenija 7. ožujka proslavila Dan pomorstva u spomen na odluku nekadašnje skupštine koja je na taj dan 1991. godine usvojila rezoluciju o pomorskoj orijentaciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je osobito važna činjenica u odnosu prema Hrvatskoj, rekao je Kacin, dodajući da je prije 50 godina priključenjem zone B nekadašnjeg Slobodnog teritorija Trsta Jugoslaviji (većim dijelom Sloveniji, a manjim dijelom, općina Buje, Hrvatskoj) Slovenija dobila "vlastitu obalu, vlastito more i nepodijeljen akvatorij zone B koji je pripao Jugoslaviji". Kacin je, navodi STA, dodao da praznikom slovenskog pomorstva posebno valja istaknuti to što je Sloveniji na taj način već 50 godina zajamčen i "neposredni pristup, kontakt i izlaz u međunarodne vode".

Kacin je govorio na stranačkoj tiskovnoj konferenciji posvećenoj uglavnom predstojećim europskim izborima u Sloveniji i odnosima s Italijom, odnosno prijedlogom da i Slovenija proglasi svoj "dan uspomena" na stradanja iz vremena talijanskog fašizma, kako bi odgovorila talijanskom parlamentu koji je na taj način proglasio obilježavanje dana "esula" i fojbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara