Kad će netko napokon pozvati na Sanaderovu smjenu?

Kad će netko napokon pozvati na Sanaderovu smjenu?

KAD BROD počne tonuti, od posade se očekuje da počne izbacivati vodu. Barem u onim normalnim havarijama. U ovoj hrvatskoj havariji od države, vladajuća posada koja je sama izbušila brod ne samo da ne izbacuje vodu, već ju mahnito ubacuje.

Koji je recept za spas jučer spomenuo ministar financija Ivan Šuker? Dodatno zaduživanje. Čime se nedavno pohvalio premijer Ivo Sanader? Najvećim zaduženjem u povijesti Hrvatske. Koje mjere se provode? Vlada s bankarima priprema teren za novih pola milijarde eura duga. O čemu će ovisiti rebalans proračuna? O dostupnosti sredstava zaduživanjem i uvjetima novih kredita. Umjesto da isplivamo, mi dodatno tonemo. Svakoga dana još malo. Ali sve brže. I što mislite tko će prvi potonuti? Jadnici u potpalublju.

Nije nas pogodio meteor, već potopio tsunami

Vijest o strmoglavom padu BDP-a, o rebalansu proračuna ili novom zaduživanju, o propasti države i javnih financija, te o pošasti nelikvidnosti, navodno je izazvala paniku u Banskim dvorima. Paniku? Zar je Hrvatsku pogodio meteor? Iznenada nas je udarila neka viša sila i sada se ne možemo snaći? Ili je možda točnija verzija da već godinu dana čekamo ono neminovno? Onaj plimni val koji je u rujnu prošle godine krenuo iz Amerike, porušio sva svjetska gospodarstva i sada polako ruši i ove hrvatske straćare?

Otkud onda panika? Vlada već godinu dana prekriženih ruku čeka da Hrvatska potone do kraja. Štoviše, premijer nas je osobno uvjeravao da će kriza zaobići Hrvatsku. I unatoč upozorenjima, usprkos pritiscima da se skreše proračun i primijene usvojene antirecesijske mjere, pored svih onih Ekonomskih vijeća i instituta,. Vlada nije učinila (gotovo) ništa. Spokojno je čekala da dođe do najgoreg. I novim zaduživanjem samo ubrzavala financijsku propast.

Baš nas zanima kad je to hrvatska Vlada shvatila da sve ide kvragu? Zar još onoga dana kad je ministar Šuker naricao da je uspio izbalansirati proračun na punih mjesec dana prije nego što su ga raskupusale kolege ministri? Ili tek sada kad je jasno da u državnoj blagajni novca nema, a do novih zaduženja je sve teže doći?

Možda premijer Sanader, ministar Šuker i cijela garnitura iz Banskih dvora u ovome trenutku zaslužuju čestitke na vidovitosti i agilnosti, na ažurnosti i sposobnosti. Doista su pripremili teren: ali ne za borbu protiv krize, već da bi kriza imala što bolji učinak.

Država je Moloh koji guta sve oko sebe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije, dakle, najgore to što je Hrvatska u recesiji i što trpi posljedice financijske krize. Najgore je što se oni koji bi se trebali protiv toga boriti, uporno to odbijaju. Najlakše bi bilo reći da se prave ludi. Problem je što sve nas prave ludima. Najlakše bi bilo reći da se ne znaju boriti protiv recesije. Problem je u tome što ne žele. Nije stvar što neće izbacivati vodu iz broda koji tone, već što još ubacuju. Država je najveći generator nelikvidnosti, najveći potrošač, najveći financijski balast, onaj je Moloh koji bez milosti guta sve oko sebe kako bi nahranio samog sebe. I na kraju ostao sam na zgarištu.

Teško je reći što je stravičnije: kad se država ponaša kao da recesije nema ili kad ju zbog recesije iznenada obuzme panika? Kad Sanader izjavljuje kako "nema šanse da upadnemo u financijsku krizu" ili kad Šuker dramatično poručuje da bi za dva tjedna trebao uslijediti rebalans? Pa onda najesen još jedan, pa prije kraja godine još jedan, sve dok se na kraju ne potraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda. Koji će pokupiti ostatke na zgarištu.

I da stvar bude još poraznija, nije čak ni iznenađujuće što se Sanaderova Vlada ovako ponaša. Ne iznenađuje ni što oporbeni (ili "oporbeni") SDP uglavnom šuti, bavi se politikantskim tričarijama i poručuje kako u ovim kriznim vremenima Vladu treba ostaviti na miru. Ne iznenađuje ni što se predsjednik Mesić u ovom trenutku igra ustaša i partizana. Iznenađuje što nitko - ni udruge, građani, istaknuti pojedinci, a o medijima da se i ne govori - ne apelira da se ovom ludilu stane na kraj. Čak i guverner HNB-a Željko Rohatinski upućuje Sanadera da sredi stanje ili potraži međunarodnu pomoć. Zar je opet, kao u Tuđmanovo doba, postalo svetogrđe tražiti smjenu vlasti? Je li to možda nepristojno? Politički nekorektno?

Kad će netko zatražiti smjenu vlasti?

Odavno smo shvatili da je ova politička garnitura nesposobna za vođenje države. Da se povodi za partikularnim interesima, da koristi državni novac za vlastite interese i kupovanje glasova. Da upada iz afere u aferu. Ali sada shvaćamo da čak i onda kad može nešto učiniti, čak i u trenutku kad se ruši proračun i urušava gospodarstvo, Sanaderova ekipa sjedi prekriženih ruku. Odnosno, još gore: čini sve da oteža situaciju.

Nije li to sasvim dovoljan razlog da se napokon postavi pitanje prijevremenih izbora? Da se zatraži smjena vlasti? Da barem netko u parlamentu digne glavu, riskira saborsku plaću i mirovinu, i pozove na uklanjanje ove garniture? Ne treba nam Vlada nacionalnog spasa. Treba nam spas pod svaku cijenu.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara