Kako se širi virus SARS-a?

Kako se širi virus SARS-a?
DOBAR dio krivnje za epidemiju SARS-a leži na kineskim vlastima, a nove spoznaje o virusu koji izaziva zarazu još ne omogućuju njezino uspješno sprječavanje i liječenje bolesti.

Južna Kina je, misle znanstvenici, idealno područje za pojavu novih opasnih virusa zbog prehrambenih i, općenito, životnih navika tamošnjih stanovnika koji žive uz peradarske farme i često putuju u gusto naseljene gradove, pa je tako olakšan prijenos novih virusa sa životinja na ljude te prenošenje zaraze na druge ljude.

Jedan od razloga izbijanja sadašnje epidemije SARS-a je i nastojanje kineskih vlasti da sve zadrže u tajnosti, što je novoj epidemiji omogućilo nekoliko mjeseci nesmetanoga razvoja.

Prema najnovijim podacima koje je WHO objavio u utorak navečer, u svijetu je od SARS-a oboljelo 3947, a umrlo 229 osoba.

SARS, upozoravaju neki znanstvenici, možda nikad neće biti iskorijenjen, nego će zauzeti svoje mjesto uz tuberkulozu i malariju kao stalno prisutne smrtonosne bolesti. Liječnike još više uznemiruje činjenica da se katastrofa još nije dogodila, ali nije isključena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SARS je vrlo ozbiljna bolest, ali nije i najgora koja bi se mogla proširiti iz južne Kine. U usporedbi s pandemijom gripe od koje je 1918. godine umrlo 20 milijuna ljudi, SARS se čini bezopasnom bolešću. No, ako se stanje bitno ne promijeni, na tom će se području i dalje pojavljivati novi patogeni mikroorganizmi koji brzo mutiraju pa se stalno povećava opasnost od pojave doista strašne nove zarazne bolesti, piše Newsweek.

Većina znanstvenika sada misli da se SARS prvi put pojavio, kao i većina korona virusa, u ptica koje žive uz vodu (najvjerojatnije patke), a potom je prešao i na ljude. U međuvremenu je vjerojatno spontano mutirao i razmijenio gene s virusima drugih životinja te poprimio posve nove osobine.

Znanstvenici su u početku epidemije pretpostavljali da se SARS širi zrakom na velikim udaljenostima, ali sada otklanjaju tu mogućnost i misle da se širi kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem) i fekalijama te da ga mogu prenositi žohari i glodavci. Zaraza je moguća i putem krvi. Kao i virus obične prehlade, virus SARS-a satima može čekati žrtvu na kvaki vrata, ali čini se da se ipak ne širi jednako brzo kao virus gripe.

Osim toga, znanstvenici pretpostavljaju da su kliconoše uzgajivači pataka iz pokrajine Guangdong, koji u gradovima u koje često putuju mogu zaraziti velik broj osoba neotpornih na virus.

Znanstvenici iz Svjetske zdravstvene organizacije još nisu sa sigurnošću utvrdili podrijetlo virusa, a dr. Wolfgang Preiser, virolog sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu misli da ga možda nikad i neće otkriti.

Pokušaji zaustavljanja epidemije sada se svode na izolaciju zaraženih osoba i sprječavanje širenja bolesti iz pokrajine Guangdong.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara