Kambodža se na dan mrtvih prisjeća žrtava Pola Pota

PROBUĐENI prije zore tutnjavom golemih drvenih bubnjeva i pjesmom budističkih svećenika, Kambodžani su u četvrtak molili za spas duša milijuna ljudi koji su stradali u pogromu Crvenih Kmera.

Iako se na tradicionalnom godišnjem "Festivalu mrtvih" Phchum Bunn odaje počast svim pokojnicima, taj je dan poseban značaj poprimio nakon vremena Pola Pota i čuvenih "polja smrti" od 1975. do 1979. godine.

Procjenjuje se da je 1.7 milijuna ljudi, oko trećine ukupnog stanovništva, smaknuto ili umrlo od zlostavljanja, izgladnjivanja i mučenja, kojima su se Crveni Kmeri služili želeći uspostaviti utopistički seoski poredak u Kambodži.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pol Pot, okrutni vođa ekstremnog maoističkog pokreta, umro je 1998. godine, izmakavši ruci domaće i međunarodne pravde za jedan od najgorih zvjerstava u 20. stoljeću.

Nakon teških dugogodišnjih pregovora, Kambodža i Ujedinjeni narodi potpisali su u ožujku sporazum o suđenju njegovim preživjelim sljedbenicima, kao što je "brat broj dva" Nuon Chea i bivši ministar vanjskih poslova Crvenih Kmera Ieng Sary.

Uspostava posebnog suda za zločine očekuje se iduće godine, no zakašnjela pravda i činjenica da je velik broj bivših dužnosnika zloglasnog režima još na slobodi, čini ogorčenima one koji su na vlastitoj koži iskusili uništavanje zemlje i vlastitih života.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara