Karadžić najveća zapreka primanju BiH u "Partnerstvo za mir"

NEPOSTOJANJE pune suradnje Bosne i Hercegovine s Haškim tribunalom najveća je zapreka primanju te zemlje u program NATO-a "Partnerstvo za mir", izjavio je u utorak američki diplomat James Locher koji predsjeda povjerenstvom za preustroj obrambenog sustava BiH.

Locher je novinarima u Sarajevu kazao kako će reforme u obrani u BiH, na kojima ustraje NATO kako bi razmatrao moguće primanje te zemlje u "Partnerstvo za mir", biti provedene do kraja ovog mjeseca ili najkasnije početkom lipnja no izostanak suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i dalje predstavlja izvor velike zabrinutosti.

"Sve dosadašnje procjene govore kako je izostanak suradnje s ICTY najveća zapreka primanju BiH u Partnerstvo za mir", kazao je Locher.

Bivši glavni tajnik NATO-a George Robertson potkraj 2003. godine odredio je 14 mjera koje BiH mora poduzeti želi li postati članicom "Partnerstva za mir" na summitu Alijanse što će se u lipnju održati u Istanbulu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trinaest od četrnaest mjera odnose se na uspostavu novih obrambenih struktura na državnoj razini, puni parlamentarni nadzor nad oružanim snagama kao i na preustroj postojećih entitetskih vojski.

James Locher je izjavio kako je BiH na dobrom putu ispuniti gotovo sve od tih uvjeta no četrnaesti koji se odnosi prije svega na privođenje najtraženijih ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića ostaje zaprekom priznavanja napretka koji je postignut na drugim planovima.

Ministar obrane BiH Nikola Radovanović potvrdio je kako je državni parlament u utorak odobrio prijedlog za imenovanje četvorice visokih časnika na zapovjedne dužnosti u novoutemeljenom Zajedničkom stožeru i Operativnom zapovjedništvu oružanih snaga čime je otvoren put popunjavanju sastava tih institucija.

U sljedećim danima Ministarstvo obrane Federacije BiH trebalo bi dostaviti prijedloge za imenovanje još devet visokih časnika čime bi se zaokružio postupak uspostave najvažnijih tijela oružanih snaga na državnoj razini koje je BiH dobila tek osam godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara