Karlovac: Za sanaciju odlagališta na Ilovcu 17, a za gradanju novog 75 milijuna kuna

SANACIJA komunalnog odlagališta na Ilovcu u Karlovcu stajat će 17, a gradnja suvremenog odlagališta 75 milijuna kuna, pa ako trošak sanacije i gradnje plate korisnici, svako bi karlovačko kućanstvo sljedećih pet godina na sadašnji račun dodalo još oko 53 kune na mjesec, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji gradonačelnika Božidara Johe.

Tim bi se ulaganjem dobio kvalitetan prostor s industrijskom zonom i sajmištem te zelenilom na Ilovcu i suvremeno odlagalište po svim standardima Europske unije i to na jednoj od deset mogućih lokacija na Kordunu, rečeno je na konferenciji na kojoj je sudjelovao i dogradonačelnik Vladimir Benko, predsjednik Povjerenstva za pripremu investicije zbrinjavanja komunalnog otpada, te direktor zagrebačke specijalizirane tvrtke IPZ-Uniprojekta Danko Fudurulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saniranje odlagališta na Ilovcu zaustavilo bi se propadanje tog prostora, tako da se novo smeće balira i tako odlaže sljedećih nekoliko godina dok se izgradi odlagalište na novoj lokaciji. Za nju tek treba izraditi prostorne planove sa studijom utjecaja na okoliš, provesti javnu raspravu, dobiti potrebne dozvole, što bi potrajalo najmanje dvije-tri godine, a možda i pet, rekao je gradonačelnik Joha.

Zato se već u sljedećih mjesec dana može očekivati natječaj za odabir partnera za sanaciju Ilovca, za što je IPZ izradio studiju. Direktor IPZ-a Danko Fudurulja rekao je da je studija pokazala da je od 1987. do danas na Ilovcu odloženo 430 tisuća tona ili 700 tisuća prostornih metara smeća. Sada se odlaže 26.000 tona na godinu ili 0,87 kilograma po stanovniku na dan.

Uz cijenu od 17 milijuna kuna za zatvaranje Ilovca treba osigurati i 36 milijuna kuna za stroj za baliranje otpada, a dio te opreme će se poslije prebaciti na novo odlagalište. Koja će biti konačna cijena i kolik će teret pasti na karlovačka kućanstva ovisi i o izvorima financiranja, te o tome tko će sudjelovati u podmirenju troškova gradnje novog i uređenja starog odlagališta.Osim Karlovčana koji na Ilovac odlažu smeće 20 godina zadnjih nekoliko godina smeće odlažu i komunalci iz Duge Rese, Ozlja i Draganića. Novo odlagalište na Kordunu moglo bi postati područnim odlagalištem, t.j. za Karlovačku županiju i dijelove susjednih županija, rečeno je danas. O tomu će također ovisiti koliko će sve stajati i tko će sve podnijeti teret investicije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara