KERRY OSIGURAO DEMOKRATSKU NOMINACIJU ZA PREDSJEDNIKA SAD-A

Senator John Kerry osigurao je u utorak nominaciju Demokratske stranke za američkog predsjednika pobjedama u nizu američkih saveznih država koje će mu omogućiti da na izborima u studenom izazove predsjednika Busha.

Od deset američkih saveznih država u kojima su se u "Super utorak" održavali izbori za demokratskog predsjedničkog kandidata Kerry je pobijedio u devet: Kaliforniji, New Yorku, Ohiou, Marylandu, Connecticutu, Rhode Islandu, Minnesoti, Massachusettsu i Georgiji. Samo u Vermontu pobijedio je njegov bivši guverner Howard Dean koji je već prošlog mjeseca odustao od kandidature.

Jedini izgledniji protivnik senator iz Sjeverne Caroline, John Edwards je, prema najavama, odlučio odustati od daljnje utrke, te tako Kerry praktički nema više rivala za dobijanje kandidature na srpanjskom kongresu demokratske stranke.

Kerry, senator iz Massachusettsa, nanizao je ukupno 27 pobjeda od 30 izbora za demokratskog kandidata na razini saveznih država koliko ih je do sada održano.

Na svim dosadašnjim izborima odlučujućim za Kerryjev izbor pokazalo se to što demokratski birači željni povratka u Bijelu kuću smatraju da bi senator iz Massachusettsa mogao u studenom pobijediti predsjednika Georgea W. Busha.

Demokrati drže da je Kerry, senator već u četvrtom mandatu, dovoljno iskusan političar koji se može suprotstaviti Bushu. Kerry je član dvaju utjecajnih senatskih odbora, za vanjsku politiku i obavještajnu djelatnost.

Šezdesetgodišnji Kerry odlikovani je veteran Vijetnamskog rata, a političku karijeru započeo je postavši krajem šezdesetih godina proturatni aktivist po povratku iz rata.

Demokrati smatraju da je vrlo kvalificiran u pitanjima nacionalne sigurnosti. Prošle godine je u Senatu glasovao za rezoluciju kojom je odobren rat protiv Iraka, ali je potom kritizirao predsjednika Busha što prije napada nije osigurao širu koaliciju te da nema jasan plan za poslijeratni Irak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Dick Cheney, naznačujući kojim će smjerom ići predizborna borba, već je, međutim, stavio u pitanje njegovu kvalificiranost za očuvanje nacionalne sigurnosti navodeći da je godinama zastupao stajališta koja idu k smanjivanju američkih troškova za obranu, obavještajnu djelatnost te ukidanju mnogih velikih programa za proizvodnju oružja.

Na domaćem planu Kerry obećava oslanjanje na vlastite energetske rezerve te da će osigurati da SAD za deset godina ne ovise o nafti s Bliskog istoka. Obećava otvaranje novih radnih mjesta i zalaže se da svi Amerikanci imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

John Forbes Kerry završio je pravo, a svoju karijeru započeo je 1976. kao tužitelj u Massachusettsu. Izabran je za zamjenika guvernera Massachusettsa 1982., a u američki Senat po prvi put 1984.

Kerry općenito važi kao liberalan demokrat što Bush namjerava iskoristiti kao slabost predstavljajući ga u predizbornoj borbi kao liberala iz Massachusettsa koji ne može odgovarati prosječno konzervativnijim Amerikancima koji čine većinu biračkog tijela.

Prvi brak Kerry je okončao razvodom, a sada je oženjen Teresom Heinz, jedom od najbogatijih Amerikanki, nasljednicom proizvođača hrane Heinz s procijenjenim bogatstvom od oko 600 milijuna dolara. Ima dvije kćeri iz prvog braka i tri pastorka iz drugog.

S majčine strane Kerry je potomak jedne od najuglednijih bostonskih obitelji. S očeve strane uče korijene iz Austrije. Njegov djed, češko-austrijski židov rođen je kao Fritz Kohn, ali je promijenio ime u Frederick Kerry i prešao na katolicizam prije nego je emigrirao u SAD.

(Hina) xsl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara