Kina povećava vojni budžet za 17,8 posto

IZ KINE opasne vijesti. Kina će u 2007. povećati svoj vojni budžet za 17,8 posto, na 350 milijardi yuana (45 milijardi dolara), da bi se nabildala pred svojim konkurentima na Dalekom istoku, kojima sve češće šalje neugodne poruke.

Budžet će povećati plaće 2 milijuna službenika Narodne oslobodilačke vojske, a namijenjen je i "odvraćanju tajvanske nezavisnosti i održavanja mira u Tajvanskom tjesnacu", jer Kina očekuje "da će Tajvan ove godine zatražiti de iure nezavisnost", rekao je danas glasnogovornik kineskog parlamenta.

Kina smatra otok Tajvan, koji od 1949. g. pod samoupravom, svojim teritorijem koji ne želi izgubiti, i puno je puta najavila da bi mogla upotrijebiti vojnu silu protiv njega. SAD je ugovorom iz 1979. obvezan podupirati obranu otoka, u koju svrhu im prodaje oružje.

Ovo povećanje kineskog vojnog budžeta je najveće u zadnjih 5 godina, ali Kina iz godine u godinu troši sve više novaca i stvara prilično jaku i tehnološki sve razvijeniju vojsku. Prošle je godine povećala svoj vojni budžet za 14,7 posto. Možda je najveći problem taj što vojska (poznata po gaženju studenata tenkovima na trgu Tiananmen u Pekingu 1989.) zapravo nije pod baš jakom kontrolom državnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjer, tih 45 milijardi dolara vojnog budžeta je deklarativno samo 1,6 posto kineskog gospodarstva, a istodobno je 10 puta manje od američkih vojnih troškova za 2007 (401,7 milijardi dolara), ali, kako kažu neki analitičari, to su samo službene brojke. Procjena je da je stvarni troškovnik vojske 3 do 4 puta veći.

A vojni apetiti su u zadnje vrijeme sve veći. Nedavno je Kina uspješno testirala projektil kojim je skinula stari meteorološki satelit. Takvi projektili nisu bili korišteni od 80-ih godina prošlog stoljeća, tako da je to testiranje podiglo obrve diljem svijeta. U prvim danima nakon objave, kineski dužnosnici kao da nisu znali ništa o tome, što bi značilo da je vojska takav potez (koji bi mogao potaknuti novu utrku u naoružavanju) izvela na svoju ruku.

Oko kineskog vojnog jačanja su zabrinuti i Japan (s kojim Kina ima nerazriješene račune još iz Drugog svjetskog rata) i SAD, koji malo pomalo počinju izjavljivati kako više nisu sigurni da su kineske namjere miroljubive.

J.D.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara