Klub HNS/PGS-a: Vlada pred Sabor svakih 14 dana

KLUB HNS/PGS-a u Hrvatskom saboru predložit će izmjene saborskog Poslovnika koje bi trebale zajamčiti da se Vlada pred Saborom pojavljuje svakih 14, umjesto 30-ak dana, i odgovara na aktualna pitanja, najavio je danas novinarima predsjednik tog Kluba Dragutin Lesar.

Izmjene Poslovnika odnosile bi se na aktualno prijepodne u kojemu bi, po HNS/PGS-u, zastupnici mogli postaviti do 40 pitanja.

Parlamentarnoj bi većini pripalo 40 posto te kvote (16 pitanja), a oporbi 60 posto (24 pitanja). Svaki bi klub imao pravo na najmanje jedno pitanje, kao i nezavisni zastupnici.

Lesar je izrazio uvjerenje da će Sabor već na novoj sjednici, koja počinje sutra, raspraviti zakone koje je predložio taj Klub, a kojima bi se povećao neoporezivi dio plaće te uvela nova preraspodjela poreza na dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Klub HNS/PGS-a predlaže da se neoporezivi dio plaće (osobni odbitak) poveća sa sadašnjih 1.500 na 2.000 kuna.

Time bi se, tvrdi, prosječna neto plaća povećala četiri posto, bruto cijena rada ostala bi ista, a državni bi proračun izgubio 1,7 milijardi kuna. Taj je prijedlog, dodaje, podržao SSSH-a.

Paralelno s tim, Klub HNS/PGS-a predlaže i izmjene u Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave i povećanje udjela u porezu na dohodak u korist općina, gradova i županija.

Država, koja sada od tog poreza dobiva od 24,6 do 25,6 posto, u preraspodjeli više ne bi sudjelovala, osim sredstava izravnanja kojima se pomažu lokalne jedinice bez dovoljno vlastitih prihoda.

Lesar je najavio zakonske prijedloge kojima bi se uveo neposredan izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana, te omogućio njihov opoziv putem referenduma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara