Klub zastupnika SDP-a traži "dubinske izmjene" projekta reforme školstva

Klub zastupnika SDP-a pozvao je javnost na raspravu o reformi hrvatskoga školstva kako bi se o tome postigao konsenzus koji će omogućiti dugotrajnost promjena.

Sva stručna javnost odbacila je Vladin "Prijedlog projekta odgoja i obrazovanja za 21. stoljeće" i Klub zastupnika SDP-a očekuje od Vlade da uzme u obzir prijedloge iz dosadašnje rasprave, rečeno je danas na konferenciji za novinare Kluba. "Sabor ne može zaustaviti taj projekt, ali očekujemo od Vlade da uzme u obzir naše primjedbe, jer takav program nema smisla", rekao je Zlatko Šešelj.

Glavna svrha reforme je da učenici dobiju alate kojima će se uspješno nositi sa svim promjenama u svijetu za koje uopće ne znamo kakve će biti. Također, škola mora otvoriti prostor radosti za učitelje i učenike, a ne da djeca mrze školu, dodao je Šešelj. Akademik Ivo Šlaus napomenuo je da "nam treba reforme koja će zemlju temeljit na znanju i koja će omogućiti brži razvoj", što se već pokazuje mogućim u nama sličnoj zemlji - Litvi. "Obrazovanje je najvažnija politička aktivnost u Hrvatskoj što nije posao jedne stranke ili skupine ljudi niti može biti cilj samo jedne vlade", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šešelj je posebno neprihvatljivim ocijenio prijedlog organiziranja škola po modelu 3+3+3 te pitanje obrazovanja nastavnika koje daje nadležnosti Učiteljskoj akademiji da obrazuje za premetnu nastavu. On smatra kako su potrebne dubinske promjene u Vladinu dokumentu. "Prijedlog je moguće ispraviti najviše za dva mjeseca.

Ne treba baciti trogodišnji posao velike grupe ljudi. Također, neke stvari mogu se postupno rješavati i ne treba odmah ulaziti u njih", zaključio je akademik Šlaus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara