Knjiga "Domorodstvo i europejstvo" Mirka Tomasovića

KNJIGA ´Domorodstvo i europejstvo Rasprave i refleksije o hrvatskoj književnosti XIX. i XX. stoljeća´ književnog komparatista, akademika Mirka Tomasovića predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK).

Knjiga ´Domorodstvo i europejstvo´ u prvom dijelu ´Romantizam u hrvatskoj književnosti´ obrađuje književnost 19. stoljeća, s naglaskom na prevoditeljski rad Stanka Vraza, a u drugom ´Mediteranski kvartet u hrvatskoj moderni´ rad književnika dalmatinskog zavičaja, Ante Tresića Pavičića, Vladimira Nazora, Milana Begovića i Mihovila Nikolića.

O prvom dijelu na predstavljanju je govorila recenzentica Cvijeta Pavlović, a o drugom akademik Nikola Batušić.

Tomasović u svom novom ´kapitalnom znanstvenom djelu´ obradio je nedovoljno proučavano razdoblje hrvatske književnosti, kojem pristupa kao nacionalno prepoznatljivom i ravnopravnom književnom razdoblju, rekla je Cvijeta Pavlović.

Kao temeljnu ideju knjige Pavlović izdvaja Tomasovićevu tezu da su hrvatski romantičari, uz političke programe, uspjeli preporoditi hrvatsku književnost i uključiti je u europske tokove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Domorodstvo u nas nikada nije poprimilo značajke raskida s Europom već upravo premošćivanje jaza´, istaknula je Pavlović, govoreći o ´domorodstvu´ u naslovu koje autor naziva ´duhovnom kategorijom´.

Pavlović vrijednim smatra što je Tomasović, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, otvorenima ostavio završetke rasprava, čime poziva na daljnje rasprave i polemike.

Akademik Batušić naglasio je da se ´mediteranski kvartet´ i danas prepoznaje kao glavni nositelj hrvatske moderne književnosti. Tomasović je zaslužan za povratak Begovića u žarište književnog interesa u Hrvatskoj, a podsjetio je i na skoro zaboravljenog pjesnika Mihovila Nikolića, dodao je Batušić.

Knjiga sadrži Tomasovićeve tekstove objavljivane u časopisima i novinama, koji su za nju redigirani te nove, dosad nikad objavljene eseje. Knjigu je objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara