Knjiga o propalom "vojnom puču" u Sloveniji

KNJIGA o navodnom vojnom puču koji je protiv slovenskog premijera Janeza Drnovšeka i predsjednika Milana Kučana pripremao ministar obrane Janez Janša dobro će se prodavati, a možda postati i politički bestseller, iako oporba tvrdi da je riječ o jeftinom pokušaju smanjenja njezinih izgleda pred parlamentarne izbore iduće godine.

Janšini socijaldemokrati i Bajukovi demokršćani najavljuju da će tada biti kraj 11-godišnje dominacije liberalnih demokrata, koje od ove godine vodi Anton Rop uz jaku podršku bivšeg i sadašnjeg predsjednika države.

"Je li istina da pripremaš državni udar?", pitanje je postavljeno tijekom telefonskog razgovora koji se navodno vodio u ožujku 1994. godine između Drnovšekovog ureda i Janšinog ministarstva.

Nije poznato što je Janša na čudno pitanje svog premijera odgovorio, no autor knjige - novinar nezavisne televizije POP-TV - tvrdi da su stvari bile vrlo ozbiljne i nimalo šaljive kako bi se iz tona pitanja dalo zaključiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je Janšina gardijska brigada koju je vodio Anton Krkovič na oklopna vozila već bila montirala "ose" i "zolje", a isto je kao reakciju na to učinio zapovjednik specijalne policijske postrojbe Vinko Beznik, lojalan Drnovšeku i Kučanu.

Kučan je zbog stanja u državi, navodi se u knjizi, od Drnovšeka tražio da odustane od putovanja u Južnu Afriku, a upravo je njegova predsjednička intervencija dovela i do kasnijeg smjenjivanje Janše s položaja ministra, čime je - tvrde pobornici spomenute verzije - spriječeno da Sloveniju osvoji "južnoamerički" pučistički ili "balkanski" demokraturni sindrom.

U vrijeme "kiselih krastavaca" medijski bombon koji se poziva na stvarne dokumente, iako pakiran prije 9 godina, svi su prihvatili, pa je tema "vojnog puča" u kojemu Janša igra ulogu reakcionarnog čileanskog generala Pinocheta, a Kučan naprednog socijalističkog predsjednika Allendea (iako s drukčijim finalom) ovih dana u središtu pozornosti slovenskih medija.

Dakako, Janša i njegovi pobornici imaju drukčiju priču. Oni tvrde da je u spomenuto vrijeme zapravo izveden puč protiv legitimnih snaga koje su se borile za samostalnost države, te da Sloveniju od tada vode "snage kontinuiteta" koje se i danas pozivaju na "komunističku revoluciju" izvedenu 1945. godine, dakle stara nereformirana ljevica koja se prilagodila globalističkoj ideologiji i prisvojila svu ekonomsku moć.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara