Kod Šibenika crnom bojom zaliven nelegalni spomenik ustaškom zločincu Mili Budaku

Kod Šibenika crnom bojom zaliven nelegalni spomenik ustaškom zločincu Mili Budaku

Foto: Šibenik.in

SULUDI odnos Hrvata prema prošlosti nije ništa novo, a najnoviji slučaj koji posljednjih dana puni šokira javnost dolazi iz općine Bilice nedaleko Šibenika. Tamošnji su općinari, očito skloni štovanju fašizma, organizirali sveopću svečanost na bespravno sagrađenom mulu kojeg su nazvali po ustaškom zločincu i ministru Mili Budaku, piše Šibenik.in.

Mile Budak bio je jedan od čelnih ljudi zločinačkog i izdajničkog ustaškog pokreta, potpisnik rasnih zakona i autor brojnih kontroverznih izjava kojima je najavljivao genocid nad pripadnicima drugih naroda. No, Mile Budak je, kad nije bio ratni zločinac, bio i osrednji književnik pa je upravo ta, u odnosu na zločine potpuno beznačajna faza njegovog života, često izgovor za nazivanje ulica, a evo i mulova, po njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naravno, riječ je o dobrom starom desničarskom relativiziranju po principu "Za dom spremni nije fašistički pozdrav nego ulomak iz opere". Kad se stvari svedu na ono što zaista jesu, riječ je o najobičnijem fašizmu i veličanju propale zločinačke ideologije.

Najnoviji slučaj u Bilicama, jasno, izazvao je bijes onih koji smatraju da se sa ratnim zločincima odgovornim za smrt na tisuće civila ne treba ponositi. Tako su još prije nekoliko dana antifašisti išarali dva jumbo plakata na ulazu u mjesto, a nezavisnog načelnika Josipa Čaletu nazvali su "načetnikom", aludiravši tako na savezništvo i dobre odnose između četnika i ustaša u Dalmaciji tijekom Drugog svjetskog rata.

Šaranje plakata prijavljeno je policiji, a u međuvremenu je crnom bojom išarana spomen ploča Mili Budaku na mulu koji nosi njegovo ime.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara