kolegij mupa: predstavljena ´policija u zajednici´

Predstavljanjem strategije policijskog djelovanja pod nazivom ´Policija u zajednici´, u Središtu za uvježbavanje u Valbandonu u blizini Pule počeo je danas dvodnevni kolegij najviših dužnosnika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i načelnika dvadeset policijskih uprava.

Izradba te strategije, kao dio reformi MUP-a, počela je u rujnu prošle godine radi prijelaza s tradicionalnog na suvremeni model policijskog djelovanja prema uzoru na zapadnoeuropsku policiju. Eksperimentalna primjena novog modela, kako je rečeno, počet će u pet županija, a od ponedjeljka u Primorsko-goranskoj županiji.

Najodgovorniji za rad policije prvi su se put okupili, a prvi je put kolegij otvoren i javnosti.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin ocijenio je da je provedba modela ´Policija u zajednici´ teža zadaća od svih dosadašnjih mjera kad je riječ o reformi policije od godine 2000. ´Lakše su bile organizacijske i institucionalne promjene unutar MUP-a, nego što će se mijenjati mentalni sklop policijskih službenika i građana, jer policajci moraju shvatiti da im prva zadaća nije represija, nego suradnja s građanima, a građani da policija nije represivni aparat, nego servis građana´, istaknuo je Lučin.

Među preduvjetima za uspješnu provedbu tog modela, čije će oživotvorenje trajati godinama, Lučin je istaknuo stalnu izobrazbu policijskih službenika, te otvorenost policije građanima i medijima. Ministar Lučin je rekao kako je vrlo važna suradnja građana i policije potkrepljujući to podacima o višestrukom porastu kaznenih prijava prošle godine kad je riječ o nasilju u obitelji. To, po njegovu mišljenju, nije posljedica povećanog nasilja u obitelji, nego bolje svijesti građana da je nasilje u obitelji kažnjivo djelo i da ga treba spriječiti i kažnjavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj Policije Ranko Ostojić je istaknuo da se ´transformacijom policije težište njezina djelovanja kaznenog progona prebacuje na rješavanje problema u njihovu začetku´. Policija mora u suradnji s građanima djelovati preventivno umjesto represivno, to jest sprječavati kažnjiva djela, a ne samo intervenirati kada se ona dogode, rekao je Ostojić. Za ocjenu učinkovitosti rada policije nije presudna statistika o broju riješenih kaznenih predmeta, nego povjerenje građana u policiju, rekao je Ostojić.

Članovi stručne skupine za izradbu strategije ´Policija u zajednici´ Vladimir Faber i Irena Cajner-Mraović predstavili su šest projekata za provedbu strategije. Među ostalim, bit će potrebno provesti reformu operativno-preventivnog rada policije u odori, poboljšati i razviti sustav kriminalističke prevencije, organizirati komunalnu prevenciju, reformirati odnose s javnošću, sustav policijske izobrazbe i stručnog usavršavanja, te ostvariti unutarnju demokratizaciju Policije.

Primjenom modela se neće događati da se u tjedan dana, primjerice, na jednoj zagrebačkoj tržnici promijeni od osam do 12 policajaca, nego će biti jedan policajac koji će omogućiti suradnju građana i policije, objasnio je Faber.

Irena Cajner-Mraović najvažnijim smatra promjenu profesionalnog identiteta policijskog službenika, koji više neće nadzirati građane, nego će im biti prijatelj i pomagač. Istaknula je kako to nije projekt policije, nego i građana jer se bez njihove suradnje ne bi mogao provesti.

Raspravi o provedbi modela ´Policija u zajednici´ sutra će se pridružiti i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara