Žestoka reakcija centra Simon Wiesenthal na Kolindine izjave: Ona pravda najgore zločince

Žestoka reakcija centra Simon Wiesenthal na Kolindine izjave: Ona pravda najgore zločince

Foto: Ured predsjednice/Simon Wiesenthal

CENTAR Simon Wiesenthal iz Jeruzalema oštro je reagirao na izjave hrvatske predsjednice u Argentini.

Podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom posjeta Argentini tamošnjim Hrvatima rekla kako su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Ta izjava naišla je na žestoku reakciju jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal, nazvanom po slavnom lovcu na naciste. U centru citiraju spornu izjavu hrvatske predsjednice te ističu kako je Kolinda to izjavila "neovisno o činjenici da su među tim imigrantima bili i brojni ustaški ratni zločinci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jedino je pitanje potječe li njezina izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja"

Direktor centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff poslao je pismo uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u njemu poimence nabraja tko je sve od ustaških čelnika nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu - ustaški poglavnik Ante Pavelić, šef ustaške tajne policije Eugen Dido Kvaternik i Dinko Šakić, zapovjednik logora Jasenovac.

U reakciji centra Simon Wiesenthal podsjeća se na istraživanje argentinskog novinara Ukija Gonija, koji je broj ustaških zločinaca koji su pobjegli u Argentinu procijenio na najmanje stotinu, a među njima su bili i brojni čelnici ustaškog režima.

"Izjave predsjednice Grabar-Kitarović pravdaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Jedino je pitanje potječe li njezina izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja o njihovom bijegu poslije rata", poručio je Efraim Zuroff.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara