Kolinda: Predložit ću Vučiću da organiziramo gospodarski forum u Osijeku

Kolinda: Predložit ću Vučiću da organiziramo gospodarski forum u Osijeku

Foto: FAH

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ izjavila je u utorak u Osijeku kako će predsjedniku srbijanske Vlade Aleksandru Vučiću predložiti da se u jesen ove godine u Osijeku organizira gospodarski forum koji bi povezao hrvatske i srpske gospodarstvenike kroz malograničnu i prekograničnu suradnje te ulaganja, ali i zajedničko korištenje sredstava iz Europske unije (EU).

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagćem, na kojemu su joj predstavljeni gospodarski potencijali Osijeka i ovoga područja, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako smatra da bi takva inicijativa bila na dobrobit lokalnih zajednica s obje strane granice, pojačala međudržavnu suradnju te robnu razmjenu Hrvatske i Srbije, kao i razvoj gospodarstva na cijelome jugoistoku Europe zbog održivoga gospodarskog razvoja. Predsjednica je istaknula kako su enegtika, prometna infrastruktura, zračna luka, položaj na Dravi, blizina Dunava i Save te prometnoga 5C koridora komparativne prednosti Osijeka i elementi na kojima se može graditi budući razvoj ovih krajeva.

Zabrinuta zbog demografskih trendova na istoku Slavonije

Grabar-Kitarović najavila je da će se posebice zauzimati da se, nakon nekoliko godina korištenja EU fondova, napravi revizija, ispitaju slabosti i analizira zašto ta sredstva ne možemo optimalno koristiti, pa u tome smislu razmotriti sadašnji sustav statističkih regija koji, ocijenila je, nikako ne ide na korist ovome dijelu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazila je zabrinutost zbog demografskih trendova na istoku Slavonije odakle mladi svakodnevno odlaze, ocijenivši kako je potrebno stvoriti takve preduvjete koji će omogućiti da mladi ostanu u ovome dijelu Hrvatske, ali i da se vraćaju.

Gradonačelnik Vrkić izvijestio je kako se razgovaralo o gopodarskim kapacitetima, a lokalne vlasti predstavile su svoje mogućnosti, posebice industrijska zona "Nemetin", u koju je do sada uloženo više od 30 milijuna kuna. Dodao je kako su zamolili predsjednicu da ovo područje uvrsti u svoje diplomatske i gospodarske aktivnosti, jer Slavonija, istaknuo je,  još nije dosegnula razvoj ostalih dijelova Hrvatske.

Župan Šišljagić pozvao je predsjednicu da posjeti njihovu županiju na nekoliko dana, kako bi dobila cjelovitu sliku o problemima ovoga područja, a predsjednica je odgovorila kako će se u jesen njezin ured, na dva-tri dana, izmjestiti u Osječko-baranjsku županiju, jer je to najbolji način za upoznavanje s problemima, ali i prilikama za razvoj istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara