Komarica: Zadat smrtonosni udarac katoličkoj populaciji u RS

Komarica: Zadat smrtonosni udarac katoličkoj populaciji u  RS
BANJOLUČKI biskup msgr. Franjo Komarica izjavio je na tiskovnoj konferenciji u subotu u Banjoj Luci da je 14. kolovoza 1995. godine, nakon potpisivanja "međunarodnog dogovora o nesmetanom odlasku civilnog stanovništva s područja Republike Srpske" zadat "smrtonosni udarac katoličkoj populaciji" na tom području.

"Istoga dana izdali smo priopćenje da deportaciju katolika-vjernika Hrvata i drugih sa vjekovnih ognjišta ni u kojem vidu ne organizira Katolička crkva, niti biskup, niti svećenici, niti Caritas", podsjetio je banjolučki biskup. On je naglasio da ovaj "dogovor" koji su potpisali tadašnji potpredsjednik RS Nikola Koljević i zastupnica predsjednika Međunarodnog Crvenog Križa Lucie Stenthal "nije supotpisao nitko od predstavnika prognanih".

U razdoblju od 14. kolovoza do konca listopada 1995. godine čamcima preko rijeke Save, između Srpca u RS i Davora u Republici Hrvatskoj, svoj zavičaj u banjolučkoj regiji napustilo je oko 21.000 poglavito katolika - Hrvata i Slovenaca, Ukrajinaca, Bošnjaka i Roma, kazao je Komarica.

"Danas se vide rezultati: od 850 tisuća katolika u predratnoj BiH danas ih je ovdje oko 456 tisuća; od 220 tisuća katolika na području Republike Srpske prije rata - danas ih ima oko 13 tisuća, a od 73 tisuće katoličkih vjernika banjolučke biskupije danas ih je preostalo svega 6,5 tisuća", precizirao je Komarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za ovakvo stanje on drži odgovornima političare iz srpskog entiteta, ali i cijele BiH, političare u Hrvatskoj te odgovorne predstavnike međunarodne zajednice koji su poslije rata u BiH "pogazili sve konvencije o pravu prognanika, izbjeglih i raseljenih na rodni kraj i svoju domovinu".

"U kolovozu 1995. godine glasnogovornik Visokog povjerenstva UN za izbjeglice (UNHCR) kazao je da će Banja Luka, drugi po veličini grad u BiH zbog barbarstva etničkog čišćenja biti zapamćena u povijesti kao srce tame "kazao je banjolučki biskup i podsjetio na "cinizam međunarodne zajednice kada ona danas postavlja pitanje da žele li se Hrvati uopće žele vratiti u Banju Luku i RS".

Naime, prema njegovim riječima, i danas, deset godina poslije, za povratak Hrvata ne postoji politička volja niti stimulacije, a pomoć za ovu svrhu dodjeljuje sa na kapaljku.

(Hina) xspod ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara