Komentar Drage Pilsela: Crkveni strah od seksualnosti

SREDIŠNJA tema 28. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije bila je odgoj i obrazovanje svećeničkih kandidata, posebno odgoj u sjemeništima.

Potpredsjednik HBK, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, rekao je da postoji pomak u mentalitetu mladih koji dolaze u sjemeništa i bogoslovije, i osjeća se potreba suočiti se s novim izazovima mladih koji se odgajaju i s novim potrebama Crkve koja ima zadatak prenijeti evanđelje.

U svom uvijenom govoru novinarima, biskupi su željeli reći kako sjemeništima nedostaju stručni kadrovi, pedagozi, psiholozi, sociolozi, itd.

Spominjući da su biskupi dobar dio konferencije posvetili razmatranju te goruće teme, nadbiskup Prenđa ukazao je i na nekoliko smjerova u kojima treba djelovati. Biskupi i poglavari muku muče sa mladim kandidatima koji su bombardirani porukama medija koje se kose s klimom izbjegavanja vrućih tema koja dominira u sjemeništima. Seksualnost bogoslova jedna je od tih tabu ili zabranjenih tema o kojima se šapuće na neformalnim susretima bogoslova, daleko od ušiju i očiju poglavara.

Odgoj svećeničkih kandidata je tako loš da se većina momaka nalazi u čudu kada kreću u pastoralni život i shvaćaju da priče iz sjemeništa moraju što prije zaboraviti jer život, ono čemu ide u susret kao đakoni ili mladi svećenici, nešto je sasvim drugo, uglavnom zbunjujuće i traumatično iskustvo.

Smatramo da pojava kod mladih da kasnije psihološki sazrijevaju stvara neke zadatke odgojiteljima u sjemeništima da im pomognu što prije otkriti svoj poziv ili stvoriti fundamentalnu opciju, dakle opredjeljenje biti svećenik ili ne dosta rano, kako bi mogli biti dobro motivirani za studij i spremanje za budući poziv, pojasnio je nadbiskup Prenđa. Drugim riječima, momci ne shvaćaju baš najbolje što bi u njihovom životu, barem kako je sada ustrojena Crkva kojoj misle služiti, trebala značiti činjenica da će im krevet biti prazan do kraja života: kakav je to psihološki, emocionalni i duhovni teret i mogu li i žele li ga nositi?

U Brazilu nemaju toliko problema s celibatom. Čak 41 posto brazilskih katoličkih svećenika ne pridržava se celibatskih kodeksa i upušta se u seksualne odnose sa ženama. Studija, koja je predstavljena na glavnom zasjedanju Brazilske biskupske konferencije, ukazuje također da samo 48 posto katoličkog klera u Brazilu smatra da se svećenici trebaju pridržavati celibatskog zavjeta.

Istraživanjem je ustanovljeno i da se 62 posto ispitanih svećenika ne slaže sa stajalištem Vatikana po kojem je homoseksualnost u suprotnosti s Božjom voljom i kršćanskim moralnim učenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu ispitivanja njihova mijenja, anketni listići odaslani su za 16.600 svećenika, no, na njih je odgovorilo tek 1.831, što ukazuje koliko su svećenicima škakljiva pitanja o seksualnosti i homoseksualnosti.

Rezultati istraživanja, koje je proveo Centar za religijsku statistiku i društvena istraživanja, iznenadili su crkvene velikodostojnike, izazvavši kod njih reakcije nevjerice. "Ne vjerujem u statistiku", izjavio je u kratkom komentaru nadbiskup Rio de Janeira, kardinal Eusebio Scheid.

U jedno sam siguran. Svećenički kandidati se kod nas jako muče i, uglavnom, imaju ozbiljne poteškoće u uspostavljanju zrelih odnosa sa ženama. Čini se da su redovničkim kandidaticama, možda zato što su zrelije od bogoslova, muško-ženski odnosni manje traumatični i normalni.

Biskupi bi se uhvatili za glavu kada bi imali petlje provesti sasvim otvoreno, iskreno i anonimno ispitivanje o seksualnim željama i raspoloženju prema celibatu među bogoslovima. Rezultati u Hrvatskoj bi za domaće biskupe mogli biti više poražavajući nego što su ispali za njihove brazilske kolege.

U crkvenim je redovima, posebno među biskupima, strah od otvorena govora o seksualnosti. Prije će popovi cinkati Gotovinino skrovište nego dopustiti da im se bogoslovi izjasne oko seksualnih tema. Šteta, jer bi se moglo spojiti ugodno s korisnim. Gotovina je, naime, opjevan kao latin lover i jako veliki jebač. Da ga puste među bogoslovima, znao bi im objasniti par dobrih trikova da se u univerzalnoj Crkvi Hrvati ne srame uspjesima brazilskih kolega. A Gotovina bi možda, da ga dečki dobro isprovociraju, svoj libido mogao kušati na čarima Carle del Ponte.

Hoćete bolji kraj za film o Gotovini? Vinko Štefanec, koji će, kao glumiti odbjeglog generala, ulazi u spavaču sobu haške tužiteljice. Nakon vatrene noći, Carla u jutro diže telefon i kaže asistentima: fuck the indictment, Ante is really a hero.                            

                                                   Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara