Komentar Drage Pilsela: PMS u HNS-u

Komentar Drage Pilsela: PMS u HNS-u

GRUPA za ženska ljudska prava B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipirana.) slavi svoj 10. rođendan i isto toliko godina promicanja ljudskih ženskih prava u hrvatskome društvu.

Višesatna proslava priređena je prošle nedjelje na zagrebačkome Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu), a tim su povodom dodijeljena priznanja i darovi ženama koje su na različite načine surađivale i pomagale B.a.B.a-ma na promidžbi ciljeva organizacije.
 
Posebno je priznanje za hrabrost dobila 20-godišnja balerina  zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Nikolina Katić. Zašto? Zato što se usudila prozvati Dinka Bogdanića i svjedočiti o opetovanom nasilnom ponašanju ravnatelja baleta HNK. Nikolina Katić je, naime, podnijela kaznenu prijavu zbog navodnog fizičkog napada od strane Bogdanića.
 
"Očekujemo da će nakon našeg istupa u javnosti ravnatelj Baleta Dinko Bogdanić iskoristiti svaku priliku da nas blati u javnosti, ali odlučile smo javno progovoriti o njegovom odnosu prema balerinama i uvredama koje nam svakodnevno upućuje, bez obzira na posljedice, jer to više ne možemo trpjeti", izjavile su svojedobno Nikolina Katić i Tatjana Andročec, članice baletnog ansambla HNK u.

Prema njima i drugim upućenim osobama, Bogdanić se često služi vulgarnostima pa balerinama zna reći da su "glupe ko kurac", a Nikolinu je gurnuo više puta, udario po leđima i poslao ju je u "p.m". Nikolina se na posao vratila 8. travnja i doživjela nove uvrede.

"Naslušala sam se epiteta poput glupača, domaćica, kuharica, stavi si kuhaču među noge i slično... Neprekidno nam govori da smo lijena stoka," rekla je Nikolina pa je ponovo tužila Bogdanića zbog uznemiravanja na poslu.
Intendant je predložio zajednički sastanak, tzv. mirenje, ali je Nikolina Katić ovaj put odlučila ravnatelja Bogdanića sudski goniti i krivičnom prijavom, pa je zatražila pomoć kod B.a.B.a.

Zahvaljujući Sanji Sarnavki, dobila je odvjetnicu, Lovorku Kušan, a cijeli je slučaj prijavljen i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandal je dobio na težini kada je Bogdanić bio predložen za nagradu grada Zagreba od strane predsjednice Gradske skupštine, Morane Paliković Gruden, koja se inače predstavlja kao feministica, odnosno od strane HNS-a koju vodi žena, Vesna Pusić. B.a.B.e. su munjevito reagirale i Bogdanić je ostao bez nagrade.

Možemo se pitati što je to bilo HNS-ovkama. Možda odluke donose pod utjecajem PMS-a, rekao je neki komentator. Šalu na stranu, ozbiljan je problem taj da su žene političarke iz HNS-a pokazale takvu sljepoću i kanile nagraditi jednog nekontroliranog umjetnika. Bogdanićeva homoseksualnost ne može i ne smije biti povod za takvo bezobrazno i bezobzirno ponašanje prema ženama.

On urla na balerine frazama tipa: "Vi ste svi gamad koju treba jebati... Pišat ćete vi meni krv... Stisni te jebene noge da ti tampon ne ispadne... Svi ste glupi ko kurac od magarca... Kujo kratkonoga, diži noge jebem ti mater... Skupi noge jer ti smrdi po bakalaru... Stavi si doma kuhaču među noge pa kuhaj...!"

Inače, nasilje prema ženama traje i povećava se u našemu društvu. Neki dan je frajer svojoj bivšoj partnerici poslao metak u koverti s jasnom porukom da će je ubiti ako mu se ne vrati. U Velikoj Gorici, čovjek je tukao suprugu i kćer dok nije intervenirala policija. Jedan drugi se, pak, samozadovoljavao pred djevojčicom. Treći je pod prijetnjom oružja prisiljavao djevojku na spolni čin. Takvih vijesti imamo gotovo svaki dan. Muškarci svoje žene ne samo mlate već i ubijaju. O svemu tome znamo zahvaljujući B.a.B.a-ma i drugim ženskim organizacijama.
 
Svaki nas takav čin zgražava. Ali kako će se anonimni nasilnici osjećati ugroženi ako politička elita svako malo štiti divljake poput Ljubomira Čučića, Dinka Bogdanića, Milana Bandića i njima sličnima?

Hoću reći: svaka čast B.a.B.a-ma, Autonomnoj ženskoj kući i drugim organizacijama, odnosno onim ženama koje imaju petlje izaći u javnost da prozovu divljaštvo muškaraca, ali sram bilo političarke i političare koji štite takve grubijane.

Drago Pilsel

Izvor fotografije: B.a.B.e

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara