Konferencija o fondovima EU: Kriza vlasti ne smije kočiti EU fondove za poduzetnike

Konferencija o fondovima EU: Kriza vlasti ne smije kočiti EU fondove za poduzetnike

Foto: EU projekti

"KRIZA vlasti ne smije kočiti EU fondove za poduzetnike i tako zaustaviti gospodarski razvoj jer su poduzetnici ti koji stvaraju dodanu vrijednost i nova radna mjesta!“ poruka je konferencije o fondovima EU pod nazivom "Prilike za poduzetnike iz fondova EU u financijskoj perspektivi 2014. – 2020.", održane jučer u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU uz sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta "Pr(a)vi put u biznis".

"Nalazimo se u trenutku političkog previranja te ozbiljne krize vlasti koja bi mogla usporiti povlačenje sredstava iz fondova EU. Negativna percepcija koja se stvara u javnosti, može dovesti do opreza potencijalnih poduzetnika, kada su ulaganja kroz fondove EU u pitanju, što bi uzročno posljedično moglo dovesti do manjeg postotka iskoristivosti dostupnih sredstava, a ujedno i blokade njihovih projekata. Zato pozivamo sve odgovorne da svoj posao obavljaju savjesno i profesionalno bez obzira na to hoće li ili ne biti izbora i kakvi će biti izborni rezultati", naglasila je Ariana Vela, vlasnica Učilišta Eu projekti.

Stotine milijuna kuna na raspolaganju poduzetnicima

Mila Ćorić iz Ministarstva poduzetništva i obrta podsjetila je na niz novih natječaja i stotine milijuna kuna koje su na raspolaganju poduzetnicima. Marija Rajaković iz Ministarstva gospodarstva ukazala je na mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava iz ESI fondova u području istraživanja i razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Arnaut iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ukazao je na mogućnosti financiranja poduzetnika iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Zoran Kureljušić te Andreja Turčin iz Privredne banke Zagreb pokazali su na koji način banke prate i financiraju poduzetnike koji apliciraju na sredstva iz fondova EU.

Ariana Vela iz tvrtke EU projekti, predstavila je nova pravila i novu dokumentaciju u procesu pripreme i provedbe projekata za poduzetnike. Pokazala je koju su procedure u pripremi smanjene, te koja su daljnja očekivanja poduzetnika kada je proces pripreme projekata u pitanju.

Na panel raspravi Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova, odgovorio je na dvadesetak konkretnih pitanja poduzetnika, naglasivši kako je vrlo bitno da se podignu administrativni kapaciteti Republike Hrvatske, te pripreme kapitalni projekti koji će se moći financirati sredstvima fondova EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara