Kosoričina vlada ne zna kako se biraju arbitri: Krivo preveli sporazum sa Slovenijom!

Tekst: J.C.
Foto: Nacional

FAMOZNI "junction", odnosno "spoj" (a ne "veza") nije jedina fraza u arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije koje je Vlada Jadranke Kosor krivo prevela na hrvatski jezik! Stručnjak za međunarodno pravo Davor Vidas tvrdi da je krivo prevedeno i da "Europska komisija sastavlja listu arbitara" jer u engleskom tekstu sporazuma stoji da EK tu listu samo "utvrđuje" ("establish the list")!

> Kosor "junctionom" spojila Sloveniju s morem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međunarodno pravo je vrlo jasno kad se radi o utvrđivanju popisa arbitara za granične sporove – države nominiraju kandidate, a ne komisije ili druga tehnička ili politička tijela", rekao je Vidas za Večernji list i objasnio kako u sporazumu zapravo ne stoji da će listu arbitara odrediti Europska komisija, niti bi to bilo uobičajeno, već je problem isključivo u pogrešnom prijevodu!

"Stoga samo države mogu nominirati kandidate za arbitre, dok Komisija može pomoći na tehnički način ujedinjujući na zajednički popis tako nominirane arbitre i osiguravajući povjerljivost informacije o tome koja ih je država nominirala", kaže Vidas i tumači kako u procesu imenovanja arbitara najprije svaka država nominira određen broj imena. Ukoliko dvije države (Hrvatska i Slovenija) s te liste ne mogu dogovorom odabrati arbitre, onda se popis šalje predsjedniku Međunarodnog suda u Haagu koji sastavlja konačnu listu arbitara i šalje je Europskoj komisiji.

"U ovom slučaju jedna je država članica EU, a druga nije i neće biti niti kad arbitražni postupak započne. Ne razjasni li se tumačenje članka arbitražnog sporazuma koji se odnosi na nominiranje kandidata za arbitre tako da ih nominiraju dvije države, a nakon čega EK 'utvrđuje' cjelovit popis tek tako da tehnički ujedinjene nominacije obiju država, nema ravnopravnosti dviju država. A to je, po mojem mišljenju, ključna pretpostavka već i za paraf, potpis, a zatim i za ratifikaciju", kaže Vidas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara