KOSOVO: SUĐENJE ZAPOVJEDNIKU ALBANSKIH GERILACA ODGOĐENO ZA 10. VELJAČE

Suđenje zapovjedniku bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, (OVPBM) Shefketu Musliu i još trojici njegovih suboraca, koje je trebalo početi danas, odgođeno je i počet će 10.veljače u Okružnom sudu u Gnjilanima, potvrdila je večeras glasnogovornica UNMIKa Izabella Karlowicz.

Međunarodno tužiteljstvo na Kosovu tereti Musliua, Besima Tahirija,Jetona Arifija i Feriza Qerimia za otmice i zadržavanje osoba te nelegalno posjedovanje oružja.

Shefketa Musliua, bivšeg zapovjednika albanske gerile u Dolini Preševa na jugu Srbije, su u travnju prošle godine uhitile američke vojne snage u Gnjilanima, pod sumnjom da ugrožava provedbu Rezolucije 1244 Vijeća Sigurnosti UN.

Njegovo uhićenje je uslijedilo pošto je Interpol objavio međunarodnu tjeralicu na zahtjev Okružnog suda u Vranju, u Srbiji.

Srpske pravosudne vlasti optužuju ga da je sudjelovao u napadu na pripadnike multietničke policije na jugu Srbije, kao i za udruživanje radi neprijateljske djelatnosti na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavljeno je kako će tijekom suđenja protiv Musliua i trojice njegovih suradnika biti saslušana dva pripadnika međunarodne policije na Kosovu i 16 zaštićenih svjedoka.

Musliu je kao zapovjednik Oslobodilačke Vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca bio i jedan od potpisnika Sporazuma za okončanje sukoba između naoružanih Albanaca i državnih snaga reda 2001. godine.

Također se našao na takozvanoj "balkanskoj crnoj listi" predsjednika SAD George Busha, zajedno s drugim osobama za koje američka administracija drži da predstavljaju opasnost po stabilnost regije.

Snage KFOR-a su u srpnju prošle godine Musliua predale UNMIK policiji i civilnom pravosuđu. Tijekom ovog mjeseca Musliu je premješten iz zatvora Dubrava u zatvor u Kosovskoj Mitrovici.

(Hina) xbb ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara