Kraljevica- Porinut tanker

Tanker za prijevoz asfalta i naftnih prerađevina, nosivosti 9200 tona i vrijednosti 14,7 milijuna američkih dolara, porinut je danas u brodogradilištu Kraljevica.

Tanker je dug 108,5 metara, širok 18,6 metara, a snaga pogonskog motora je 4000 kilovata. Teret će prevoziti u tri zasebna tanka koji će se zbog specifičnosti asfalta zagrijavati do 250 Celzijevih stupnjeva.

To je prvi u nizu od četiri istovjetna broda za naručitelja Asphalt (Caribean) Ltd. s otoka Mana.

Predsjednik uprave kraljevičkog brodogradilišta Ivica Šegulja rekao je u izjavi za novinstvo da je to brodogradilište nakon niza godina osiguralo punu zaposlenost što je preduvjet za kontinuitet proizvodnje. Kao najveći problem istaknuo je višedesetljetno neulaganje u tehnološku osnovu, te je izrazio nadu da će im i Vlada financijski pomoći u modernizaciji.

Šegulja je rekao da izgradnju takvih tankera, zbog zahtjevnosti posla, odbijaju gotovo sva brodogradilišta, ali da ju je kraljevičko brodogradilište moralo prihvatiti. Dodao je kako je tijekom izgradnje bilo više zahtjeva naručitelja za tehničkim izmjenama, pa se predviđa da će brod, umjesto u kolovozu, biti isporučen u studenom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Vladimir Vranković ovom je prigodom među ostalim istaknuo da su trenutačno sva naša brodogradilišta u punoj zaposlenosti te da će država nastaviti s podupiranjem brodogradnje kao snažnog promotora hrvatskog gospodarstva.

Kao najveći problem svjetske brodogradnje izdvojio je visoke cijene čelika i nepovoljan tečaj dolara.

Nakon porinuća na navoz je postavljena kobilica za drugi brod iz iste serije.

(Hina) xdsil yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara