La Repubblica: "Gotovina masakrirao ne manje od 200 tisuća Srba"

La Repubblica: "Gotovina masakrirao ne manje od 200 tisuća Srba"
HRVATSKI veleposlanik u Rimu reagirao je u petak pismom na tekst lista La Repubblica u kojem je iznesen "zapanjujući podatak" da je hrvatski general Ante Gotovina "masakrirao ne manje od 200 tisuća Srba".

Na tekst naslovljen "Ima li uopće sudaca na Balkanu?" iz pera komentatora Paola Garimbertija u tjednom prilogu "Il Venerdi", hrvatski veleposlanik Drago Kraljević odgovorio je pismom koje bi moglo biti objavljeno idućeg petka.

Odgovarajući Garimbertiju u čijem tekstu stoji da je hrvatski general Gotovina "masakrirao ne manje od 200 tisuća Srba", Kraljević je napisao da "Takav zapanjujući podatak nikada nitko do sada nije spominjao, niti je on na bilo koji način vjerodostojan".

"Što se Republike Hrvatske tiče, želim naglasiti da je njezin stav jasan. Želimo da svi koji su počinili zločine na području bivše Jugoslavije budu kažnjeni, bez obzira na vjeru ili nacionalnost te neovisno o postrojbama u kojima su djelovali. U tom smislu Republika Hrvatska inzistira na utvrđivanju individualne odgovornosti, a naše pravosuđe ubrzava rad na otkrivanju ratnih zločina i počinitelja ne čekajući za to poticaj od Haaškog tribunala. To je jedini ispravan put da zaštitimo dignitet našeg obrambenog rata i osiguramo put prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji", napisao je veleposlanik Kraljević u svome pismu.

Hrvatski veleposlanik je o članku u talijanskom dnevniku kazao da je to "tekst koji bi htio na objektivan način izvijestiti o već pomalo zaboravljenim ratnim događajima iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i zločinima koji su tada počinjeni protiv čovječnosti".

U tekstu se govori o potrebi da sve vlade preuzmu odgovornost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"14 godina poslije raspada Jugoslavije Srbi se nastavljaju smatrati diskriminiranima, Bosanci proganjanima, a Hrvati jedno i drugo. Bilo bi vrijeme da svaka vlada u balkanskoj zemlji preuzme svoju odgovornost prema povijesti i pomogne Haaškome sudu da izađe iz magle i provede pravdu na jasni način", piše La Repubblica.

Kraljević se slaže s u tekstu iznesenom tvrdnjom o potrebi preuzimanja odgovornosti.

"Stoga sam suglasan s autorom članka koji poziva vlade država s tih prostora da preuzmu svoj dio odgovornosti - kako prema prošlosti, tako i danas - u suradnji s Haaškim tribunalom", napisao je Kraljević.

Komentator Paolo Garimberti pisao je o sporosti procesa Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Najskandalozniji slučaj nekažnjavanja, tvrdi Garimberti, odnosi se na neuhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Njih dvojica su, prema ocjeni autora, najodgovorniji za etničko čišćenje u BiH, a štite ih neke političke i vojne snage Beograda, ali i "kukavički realpolitik Zapada koji nameće snagama NATO-a u Bosni da ostanu pasivnima".

"Nije manje skandalozno ni neuhićenje Ante Gotovine, hrvatskog generala koji je ponovno osvojio Krajinu 1995. i poklao (masakrirao) ne manje od 200 tisuća Srba. Vlasti u Zagrebu su uvijek tvrdile kako ne znaju gdje se nalazi. Smiješna isprika kao što je i sumnjiva nedovoljna američka suradnja (SAD su bile vojnim i političkim savjetnikom Hrvatske tijekom sukoba)", napisao je u tjednom prilogu lista La Repubblica Paolo Garimberti, na što je reagirao hrvatski veleposlanik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara