Leko: Vijeće za novčanu potporu za 20-postotno povećanje školarina

PREDSJEDNIK Vijeća za novčanu potporu Ministarstva znanosti i tehnologije Vlado Leko potvrdio je danas Hini da je to vijeće jednoglasno preporučilo Ministarstvu znanosti i tehnologije da visinu školarine za studije na javnim visokim učilištima poveća za 20 posto u novoj akademskoj 2003./2004.

Vijeće za novčanu potporu održalo je jučer sjednicu na kojoj je prva točka dnevnoga reda, kako je rekao Leko, bila rasprava o visini školarina za studij na javnim visokim učilištima.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego uputio je na očitovanje Vijeću za novčanu potporu svoju odluku o 60-postotnom povećanju školarina za studije na javnim učilištima za akademsku godinu 2003./2004.

Ukidanje te odluke zatražili su neki studentski predstavnici, najavljujući i velike prosvjede ako do toga ne dođe.

Po Lekinim riječima, Vijeće za novčanu potporu smatra da predloženo 20-postotno povećanje školarina opravdava porast troškova poslovanja visokih učilišta od zadnjegs utvrđivanja cijene studija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, stajalište je Vijeća da predloženo povećanje uvažava minimalne potrebe visokih učilišta, a uzima u obzir i potrebe studenata.

Vijeće je, dodao je Leko, zaključilo i da buduće rasprave o školarinama moraju biti utemeljene na izračunu stvarne cijene studija po studentu i po studijskim područjima.

Što se pak tiče sustava participacije studenata u troškovima studija, Vijeće je zaključilo da bi on morao biti praćen odgovarajućim sustavom potpore studentima u obliku stipendija, poreznih olakšica, državnih i od države zajamčenih bankovnim kredita i slično.

Razliku između već naplaćenih prihoda i smanjenoga iznosa prihoda prema ovom prijedlogu javnim visokim učilištima treba nadoknaditi iz državnih izvora prilikom rebalansa Državnoga proračuna.

Vijeće za novčanu potporu ima deset članova, a osim predsjednika Leke, članovi su Ivan Pavić, Damir Magaš, Marčelo Dujanić, Jože Perić, Radoslav Galić, Lajoš Žager, Ilija Mojsović, Vilim Ribić i Jure Šimović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara